VERENIGING VNO-NCW

AWVN: nauwelijks sprake van matiging

HAARLEM, 3 APRIL 2002 - Volgens werkgeversvereniging AWVN is dit jaar nauwelijks sprake van matiging van CAO-lonen. AWVN maakt zich ernstige zorgen over de hoge structurele loonsverhogingen die op dit moment in CAO's worden afgesloten. Dit staat lijnrecht tegenover het beeld dat de vakbonden schetsen.

Vorig jaar was de economische situatie niet goed, maar zaten de loonstijgingen nog op het niveau van de inflatie. Nu gaat het veel slechter en dreigt de loonsverhoging boven de inflatie uit te komen. Juist nu zouden de structurele loonsverhogingen daar onder moeten blijven.

Dit zegt AWVN in een reactie op cijfers van het CPB. Het CPB raamt zelfs een structurele loonsverhoging van 4% in 2002. 'In een verslechterende economie zijn deze cijfers dodelijk. We krijgen nu al drie maal zo veel verzoeken binnen van werkgevers om hen te adviseren bij reorganisaties en bij het opstellen van sociale plannen', aldus arbeidsvoorwaardencoördinator Hans van der Steen.

In Nederland zijn op dit moment in totaal 47 CAO's afgesloten. De gemiddelde loonsverhoging van deze CAO's is 3,2%, berekent AWVN. Het verschil met het door CPB geraamde percentage van 4 laat zich verklaren doordat het CPB in haar raming een groot aantal CAO's die reeds in 2001 werden afgesloten meeneemt.

AWVN doet een klemmend beroep op de realiteitszin van CAO-partijen om dit cijfer niet verder op te laten lopen, maar een scherpe bocht te maken en te matigen. Wat AWVN betreft staat er in de resterende 303 contracten een 2 voor de komma. 'Gelukkig moeten de meeste CAO's nog worden afgesloten, dus het kan nog en alternatieve oplossingen in de vorm van bijvoorbeeld flexibele beloning, liggen voor het grijpen. En het moet, want wie neemt straks de door CPB voorspelde 100.000 werklozen voor z'n rekening?', aldus Van der Steen.

AWVN is namens werkgevers betrokken bij 540 CAO's- meer dan de helft van het totaal aantal CAO's in Nederland. In het kalenderjaar 2002 moeten er 350 CAO's worden vernieuwd. Per 1 januari expireert 11% en per 1 april expireert 50% van de CAO's. De overige CAO's expireren in de loop van het jaar.


---

--