Rijksuniversiteit Groningen

26 mrt 2002

Nummer 041 26 maart 2002

Inspirende en gastronomische avond voor oud-studenten van de RUG


Op donderdagavond 4 april 2002 nodigt de RUG oud-studenten uit op vijf verschillende locaties. Dit 'Voorjaarsdiner' wordt tegelijkertijd gehouden in Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Sneek-IJsbrechtum en Zwolle. Sprekers, gastheren en gastvrouwen zijn behalve Groningse hoogleraren en bestuurders prominente Nederlanders die aan de RUG gestudeerd hebben, onder wie Jos Staatsen, Winnie Sorgdrager en Jacques Wallage.

Alle 45.000 geregistreerde alumni van de RUG hebben via het magazine Broerstraat 5 een uitnodiging ontvangen voor dit evenement, dat dit jaar voor de derde keer wordt georganiseerd. De bijeenkomsten vinden plaats tussen 18.00-22.00 uur op een artistiek of historisch bijzondere locatie. Tussen voorgerecht en toetje krijgen de gasten twee korte sprankelende lezingen voorgeschoteld. De RUG wil met dit evenement haar alumni weer ontmoeten en ze de gelegenheid geven de contacten met elkaar en de universiteit te intensiveren. Met ruim 300 aanmeldingen zitten nagenoeg alle locaties vol.

Amsterdam

Jos Staatsen, voorzitter van het College van Alumni, is gastheer in het designcentrum Het Pakhuis, waar het thema 'boeien, binden en baaldagen' is. De eerste spreker is Maurits Bruel, medeauteur van het managementboek De Geluksfabriek, waarin hij twee soorten werknemers onderscheidt: zij die een band zoeken met de organisatie en zij die 'geboeid' willen worden. Liesbeth Kneppers, hoogleraar bedrijfskunde en lid van de Eerste Kamer, gaat in op de vraag of bedrijven soms niet te veel rekening houden met de persoonlijke keuzes van werknemers.

Groningen

De bijeenkomst in Brasserie Doppler in Maupertuus staat in het teken van 'de misdadige mens'. Criminoloog Willem de Haan bespreekt het verschijnsel 'zinloos geweld'. Donald Uges, hoogleraar klinische en forensische toxicologie, belicht de 'scheikunde van de misdaad', een wereld waar wetenschap en gifmoorden elkaar raken. Gastheer is Doeko Bosscher, rector magnificus van de RUG.

Zwolle

In het vijftiende-eeuwse Vliegerhuys wordt de gezondheidszorg onder de loep genomen. 'Gezondheidszorg en hoger onderwijs: taak of markt?' luidt de lezing van Rien Meijerink. Hij is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis in Rotterdam. Trudy Dehue, hoogleraar theorie en geschiedenis van de psychologie, stelt zich de vraag 'wat mag wetenschap heten?' Gastheer is Simon Kuipers, voorzitter van het College van Bestuur.

Den Bosch

In sociëteit 'Amicitia en de Zwarte Arend' gaat het over 'waarden, waarheid en het Midden-Oosten'. De gasten worden ontvangen door Winnie Sorgdrager, de voormalige minister van justitie, en Marius Kooyman, lid van het College van Bestuur. Hoogleraar Semitische talen en culturen Wout van Bekkum behandelt de verhouding tussen de westerse wetenschap en de oriënt. Jan Keulen, docent journalistiek en voormalig Midden-Oosten-correspondent, spreekt over de dilemma's en valkuilen bij de journalistieke berichtgeving over het Midden-Oosten.

Ysbrechtum (Sneek)

'De achtertuin van Nederland' is het thema in het zeventiende-eeuwse adellijke huis de Epema State. Jacques Wallage, burgemeester van Groningen, houdt een lezing met de titel 'Lokale verandering in een global village'. Hoogleraar sociale geografie Paulus Huigen staat onder meer stil bij de toenemende invloed van natuurorganisaties op de ruimtelijke ontwikkeling in Nederland. Het gastheerschap is in handen van Geert Sanders, directeur van het Ubbo Emmius Fonds.

Noot voor de pers

Meer informatie: Lidy Bosker (alumnifunctionaris), tel. (050)363 4684 of a.h.bosker@bureau.rug.nl