Gemeente Leeuwarden

Informatieavonden Haak om Leeuwarden

Stad met platteland De gemeente Leeuwarden is samen met de regio onlangs gestart met de zogenaamde Tracé/MER studie naar de Rijksweg 31, beter bekend als de Haak om Leeuwarden. In deze studie is de gemeente Leeuwarden namens de regio de voortrekker.

Momenteel is de gemeente bezig met het voorbereiden van de startnotitie. Dit is een document waarin de regio aangeeft welke mogelijke oplossingen uitgebreid onderzocht en onderling vergeleken zullen worden in de Tracé/MER-studie om de problemen op de huidige Rijksweg 31 (Overijsselseweg - Hendrik Algraweg) op te lossen.

Oplossingen zullen kunnen variëren van het opwaarderen van het huidige tracé tot de aanleg van een nieuwe weg tussen Werpsterhoek en Marssum, of een mix daarvan. Ook voor een nieuw tracé zouden nog diverse verschillende oplossingen kunnen worden gevonden.

Daarnaast wordt in de startnotitie aangegeven op welke aspecten (bijvoorbeeld geluid, natuurwaarden, verkeerskundige effecten etcetera) de verschillende oplossingsmogelijkheden onderling zullen worden vergeleken.

Om de belanghebbenden optimaal te informeren organiseert de gemeente Leeuwarden een aantal informele informatie-avonden:
* 4 april 2002 om 20.00 uur in dorpshuis 'It Holt' te Deinum - deze avond is bestemd voor alle belanghebbenden uit de gemeente Menaldumadeel (waaronder de dorpen Deinum, Boksum, Ritsumazijlen Marssum);

* 11 april 2002 om 20.00 uur in het dorpshuis van Weidum - deze avond is bestemd voor alle belanghebbenden uit de gemeente Littenseradiel (waaronder de dorpen Weidum, Jellum en Bears);
* 23 april 2002 om 20.00 uur in dorpshuis de Goale te Wirdum - deze avond is bestemd voor alle belanghebbenden uit de gemeente Leeuwarden (waaronder de dorpen Wirdum, Swichum en Wytgaard).

Tijdens deze informele avond zal de gemeente haar voorstel presenteren
- welke oplossingen (tracés) zullen uitgebreid worden onderzocht in de Tracé/MER-studie, welke juist niet, en op welke aspecten zullen de oplossingen onderling vergeleken worden. Uiteraard zullen de argumentaties daarbij uitgebreid worden toegelicht.

Deze informatieavonden hebben alle een informeel karakter, in die zin dat er geen sprake is van wettelijke inspraak, hiervoor wordt na het publiceren van de startnotitie de mogelijkheid geboden. De gemeente zou echter graag al vóór dat officiële moment de mening van direct betrokkenen hebben teneinde een zo compleet mogelijk document de inspraak in te kunnen brengen. Voor de informatieavonden wordt een ieder middels een huis-aan-huis verspreide brief uitgenodigd.