Gemeente Enschede

Start Voor- en Vroegschoolse Educatie


Enschede, 3 april 2002
Samenwerking moet onderwijsachterstanden voorkomen

Donderdag 4 april 2002 ondertekent de Gemeente Enschede het convenant `Voor- en Vroegschoolse Educatie" met scholen en instellingen die actief zijn in het voorschoolse en vroegschoolse onderwijs. De deelnemende partijen zijn: het Openbaar Primair Onderwijs, de Vereniging Christelijk Onderwijs, de Stichting Katholiek Onderwijs
Enschede, de wijkwelzijnsinstellingen, Thuiszorg Enschede/Haaksbergen en de Stichting Kinderopvang Enschede. De ondertekening van het convenant is het startsein voor een integraal aanbod van voor- en vroegschoolse educatie voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar. Het gaat dan om kinderen die een extra steuntje in de rug goed kunnen gebruiken, om bij de start in groep 3 net zo kansrijk te zijn als andere kinderen.

Voor en Vroegschoolse Educatie (VVE) is een van de pijlers van het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid. Het doel van VVE is om zo veel mogelijk te voorkomen dat kinderen in groep 3 van de basisschool, wanneer o.a. gestart wordt met het leren lezen, beginnen met een achterstand in (taal)ontwikkeling. Dit kan door het aanbieden van een integraal programma aan kinderen van 2 tot en met 5 jaar. In dit programma werken voorschoolse voorzieningen zoals peuterspeelzaal of kinderdagverblijf samen met de basisscholen (groep 1 en 2). De convenantsperiode loopt van 1 januari 2002 tot 31 juli 2006. Tijdens deze periode is er jaarlijks 1.171.000,- beschikbaar voor de uitvoering van VVE-programma's. Met de beschikbare middelen kunnen zo'n 1290 kinderen drie jaar lang een programma volgen. Dat betekent dat er extra leiding op de groep komt, dat kinderen intensiever begeleid worden en dat de leiding/leerkrachten een scholingstraject volgen voor het programma. Voor de peuters betekent dit eveneens dat ze niet twee, maar zelfs vier dagdelen naar de peuterspeelzaal kunnen.

Voor de uitvoering van VVE zijn in de wijken samenwerkingsverbanden gevormd tussen basisscholen, peuterspeelzalen en in een aantal gevallen kinderdagverblijven. Tevens is de Thuiszorg bij het convenant betrokken om het belang van de samenwerking tussen consultatiebureaus en de voor- en vroegschoolse voorzieningen te benadrukken. De consultatiebureaus gaan in het kader van de Tijdelijke regeling Vroegsignalering extra activiteiten uitvoeren ten behoeve van de allerjongsten.


---