Ingezonden persbericht


persbericht Rotterdam, 3 april 2002

VVD Feijenoord stapt op uit onderhandelingen

De VVD-fractie in de deelgemeente Feijenoord heeft besloten om niet langer deel te nemen aan de onderhandelingen over een nieuwe coalitie in de deelgemeenteraad. De VVD krijgt te weinig inbreng in het nieuw te vormen dagelijks bestuur. De VVD kiest daarmee noodgedwongen opnieuw voor de oppositie in Feijenoord.

De VVD boekte bij de verkiezingen van 6 maart jl. een kleine winst, maar bleef steken op drie zetels. Deze VVD-zetels worden bezet door Matty Woudenberg, Cees Pille en Carlos Haselhoef. De huidige coalitie in de deelgemeente Feijenoord bestaande uit PvdA, CDA en GroenLinks heeft zo´n 10% van haar stemmen verloren.

Direct na de verkiezingen presenteerde de PvdA als grootste partij een concept-"programakkoord" voor de komende vier jaar. Hierop kon de VVD onvoldoende haar eigen inhoudelijke punten inbrengen: er werd niet over inhoud gepraat. Formateur Henderson richtte de onderhandelingen voornamelijk op namen, deelfuncties en stemverhoudingen van (kandidaat-)portefeuillehouders. De VVD werd één DB-plaats voor 60% aangeboden, waarbij de heer Henderson ook nog wilde bepalen wie namens de VVD drie dagen in de week mag komen meebesturen.

De VVD vindt deze procedure volstrekt onjuist. De VVD wil eerst praten over de inhoud en pas dan over personen. De VVD is het ook niet eens met de opzet om voortaan alleen "wijkwethouders" aan te stellen (zonder specifieke portefeuille) en om de aansturing van alle gemeentelijke diensten en instellingen in handen te leggen van de voorzitter de heer Henderson. Dat leidt tot een te weinig taakgerichte aanpak en tot een te grote politieke machtsconcentratie bij slechts één partij. De VVD wenst niet mee te doen aan een marionettenbestuur.

Natuurlijk zijn posities van bestuurders belangrijk, maar het belang van de inwoners van de deelgemeente staat bij de VVD voorop. De VVD wenst daarom juist eerst een dialoog met de andere partijen over de inhoud, en dus over schoon, heel en veilig, over ouderen en jongeren, over welzijn en sport, enz. Feijenoord is er in de afgelopen vier jaar niet schoner, heler, veiliger en leefbaarder op geworden. Er is onvoldoende vooruitgang geboekt. De VVD had in de volgende vier jaar graag wèl een bestuurlijk steentje willen bijdragen.

De VVD heeft goede ideeën voor een beter Feijenoord. De VVD heeft goede kandidaten voor een dagelijks bestuur in Feijenoord. De VVD is graag bereid om bestuursverantwoordelijkheid te dragen. Maar bij bestuursverantwoordelijkheid hoort ook politieke inbreng. Nu de VVD alleen zonder invloed mag "meedoen" is er geen reden meer om nog langer deel te nemen aan de onderhandelingen. De VVD komt daarmee opnieuw in de oppositie in de deelgemeenteraad Feijenoord.



Ingezonden persbericht