Milieudefensie

Persbericht van de gezamenlijke campagne 'Gaat het in mei om de wereld van jou?' van Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en Novib

Milieudefensie spuit IHC Caland onder de bagger

Amsterdam/Schiedam, 4 april 2002 --- Milieudefensie heeft zojuist het hoofdkantoor van het Nederlandse offshore- en baggerbedrijf IHC Caland in Schiedam ondergespoten met 6000 liter bagger. Paul de Clerck, campagneleider Globalisering & Milieu van Milieudefensie: 'We willen IHC Caland duidelijk maken dat de vieze zaken die dit bedrijf doet, onacceptabel zijn. Ondanks wereldwijde protesten doet IHC Caland nog steeds zaken in Birma. Dat land wordt geleid door een militaire dictatuur die op grote schaal mensenrechten schendt.'

'Investeren in Birma is niet verboden - dus mag het', verwoordde toenmalig bestuursvoorzitter J.D.Bax in 1998 het standpunt van IHC Caland. 'Als het niet mag, moet het parlement dat aangeven. Daar hebben we een parlement voor.' Over de militaire dictatuur zei Bax: 'Dat geld komt natuurlijk bij de kolonels terecht.' Milieudefensie vindt dat er bindende regels moeten komen voor bedrijven als IHC Caland, die zich niet maatschappelijk verantwoord gedragen. Zaken doen in een land waar grove schendingen van de mensenrechten plaatsvinden, moet gewoon verboden worden.

Voor zulke regels bestaat breed draagvlak in de samenleving. Uit een maandag bekendgemaakte NIPO- enquête bleek dat 83 procent van de Nederlanders vindt dat er internationale regels moeten komen die bedrijven verplichten om zich ook in het buitenland te houden aan regels die in eigen land van kracht zijn. 62 Procent van de Nederlanders vindt tevens dat een Nederlandse onderneming bij overtreding in het buitenland van regels op sociaal en milieugebied daadwerkelijk bestraft moet worden; gebeurt dat niet in het land waar de overtreding plaatsvindt, dan in Nederland.

IHC Caland is in Birma betrokken bij een project ter ontwikkeling van het Yetagun-gasveld, 200 kilometer uit de kust. Voor de pijpleiding is een corridor van 60 kilometer lang gekapt dwars door een oerbos. De lokale bevolking werd gedwongen om hieraan mee te werken. Voor de militairen is doden, martelen of verkrachten van burgers aan de orde van de dag. De aardgasbaten zijn uitermate belangrijk voor het repressieve regime.

Al sinds halverwege de jaren '90 vragen wereldwijd maatschappelijke organisaties aandacht voor de problemen in Birma. In de bijlage vindt u een overzicht.

Vanavond debatteren in Felix Meritis (kandidaat- ) Kamerleden van CDA, PvdA, VVD, Groenlinks D66 en SP met vertegenwoordigers van Milieudefensie en NOVIB over internationale handelsafspraken en over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van multinationals. De actie van Milieudefensie bij IHC Caland en het debat zijn onderdeel van de actieweek 'Voor eerlijke wereldhandel'. Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib voeren momenteel samen campagne onder de noemer Gaat het in mei om de wereld van JOU? Hoogtepunt van de campagne vormt een manifestatie op zaterdag 20 april in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

###