Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

KIESRAAD: Openbare zitting voor het nummeren van de kandidatenlijsten

3 april 2002

Op donderdag 4 april aanstaande om 11.00 uur houdt het centraal stembureau voor de Tweede-Kamerverkiezingen (de Kiesraad) een openbare zitting voor het nummeren van de kandidatenlijsten. De zitting vindt plaats in de Schouwzaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Schedeldoekshaven 200 te 's-Gravenhage.

De nummering van de kandidatenlijsten vindt als volgt plaats. Eerst worden genummerd de kandidatenlijst van partijen die als zodanig bij de vorige Tweede-Kamerverkiezing in 1998 één of meer zetels hebben behaald. De nummering vindt plaats in volgorde van de aantallen stemmen die deze partijen bij deze verkiezing hebben behaald. Dit met uitzondering van de ChristenUnie die immers niet als zodanig aan de laatste Tweede-Kamerverkiezing heeft deelgenomen.

Na deze nummering op basis van stemmentotalen worden de overige kandidatenlijsten genummerd. De nummering van deze lijsten vindt in principe plaats op basis van loting. Daarbij vindt eerst een loting plaats voor de kandidatenlijsten van partijen die in alle 19 kieskringen een kandidatenlijst hebben ingeleverd. Vervolgens worden de andere kandidatenlijsten genummerd in de volgorde van de aantallen kieskringen waarin zij een kandidatenlijst hebben ingeleverd. Hebben twee of meer partijen in evenveel kieskringen een kandidatenlijst ingeleverd, dan zal eveneens een loting plaatsvinden.

In de openbare zitting beslist het centraal stembureau tevens over de geldigheid van twee aangevraagde lijstencombinaties.

Officiële publicatie van de nummering van de kandidatenlijsten vindt plaats in de Staatscourant van 5 april aanstaande. Donderdagmiddag zal de Kiesraad alvast via ANP Pers Support de nummering van de lijsten bekendmaken.

Tijdens deze openbare zitting wordt nog niet beslist over de geldigheid van de kandidatenlijsten en de daar op voorkomende kandidaten. Dat gebeurt bij de hoofdstembureaus op 5 april. Daarna is er gedurende 4 dagen beroep mogelijk bij de Raad van State.

Afhankelijk van het feit of er al dan niet beroep wordt ingesteld bij de Raad van State zullen de definitieve kandidatenlijsten dan wel 11 april dan wel uiterlijk 18 april in de Staatscourant worden gepubliceerd.


---