Arrondissementsparket Den Haag

Den Haag, 5 april 2002

Valse aangifte door slachtoffer racistische graffiti in Noordwijk

De politie van Noordwijk heeft op zaterdag 30 maart 2002 kort na middernacht een 64-jarige inwoner van Noordwijk aangehouden. De man had vorig jaar aangifte gedaan van het aanbrengen van racistische teksten en afbeeldingen op zijn woning. Ook had hij aangifte gedaan van brandstichting in zijn schuur en van het vernielen c.q beschadigen van zijn huurwoning. Naar nu blijkt heeft de man zelf deze feiten gepleegd.

Vorig jaar ontstond veel commotie in de buurt en werd er vanuit de lokale, regionale en landelijke pers aandacht besteed aan deze vormen van discriminatie in Noordwijk. Uit het onderzoek blijkt nu dat de verdachte zelf de feiten had gepleegd.

Buurtbewoners waarschuwden op vrijdag 29 maart even voor middernacht de politie. Op de schuur van de verdachte hadden zij racistische uitingen gezien. Nadat buurtbewoners de bewoner met een spuitbus zijn woning zagen binnengaan, waarschuwden zij de politie. De politie heeft de man daarop aangehouden.

De man is dinsdag 2 april vanwege brandstichting voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris heeft de inbewaringstelling geschorst onder de voorwaarden dat de man zich niet aan enig strafbaar feit schuldig maakt en meewerkt aan rapportage van psycholoog, psychiater en reclassering.