Bureau Drechtsteden

Persbericht

Regionale prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties Prestatieafspraken Drechtsteden 2002 ondertekend

Vanmiddag, donderdag 4 april 2002, hebben de Drechtstedengemeenten en de woningbouwcorporaties in de regio prestatieafspraken voor 2002 ondertekend. De afspraken worden aangevuld met afspraken tussen gemeenten en betrokken corporaties op lokaal niveau. Namens de Vereniging van Woningcorporaties Zuid-Holland Zuid (VWZH) ondertekende de voorzitter, de heer C. Oskam. Wethouder C. Sas ondertekende de prestatieafspraken namens het Drechtstedenbestuur. Hij is voorzitter van de Bestuurlijke Commissie Wonen en Stedelijke Vernieuwing.

Bij het opstellen van de afspraken beschouwen gemeenten en corporaties elkaar als belangrijkste partner in de volkshuisvesting, naast uiteraard de bewoners. Het doel van de regionale afspraken is het realiseren van afstemming tussen het regionale volkshuisvestingsbeleid van de gemeenten en de activiteitenplannen van de woningbouwcorporaties voor het jaar 2002.

De corporaties in de Drechtsteden die zijn aangesloten bij de VWZH hebben toegezegd hun activiteiten te richten op het handhaven van hun kernvoorraad op 37.000 woningen in de Drechtsteden. Op die wijze vangen zij de verwachte daling in de kernvoorraad van de particuliere verhuurders op. Het uitgangspunt hierbij is dat in de regio Drechtsteden de daling van de omvang van de doelgroep gelijke tred houdt met de daling van de kernvoorraad. De ruimte voor herstructurering en de daarmee noodzakelijke onttrekking van woningen uit de kernvoorraad dient gecompenseerd te worden door nieuwbouw in de kernvoorraad.

Partijen werken in 2002 het voorraadbeleid verder uit, volgens de gemaakte afspraken met staatssecretaris Remkes. Dit betekent dat een overzicht wordt opgesteld van de samenstelling van de voorraad per wijk en de plannen voor verandering per wijk en per gemeente. Dit moet in 2002 leiden tot een woonvisie en tot afspraken inzake de investeringen die met deze opgave gemoeid zijn.

Overige afspraken in de prestatieafspraken hebben onder meer betrekking op de aanpak in het kader van het ISV, de nieuwbouwproductie 2002, (ver)huur- en verkoopbeleid, de kwaliteit van de woningvoorraad en leefbaarheid. De regionale afspraken worden jaarlijks geëvalueerd. Gemeenten stellen jaarlijks een regionaal Jaarplan Wonen Drechtsteden op. De corporaties gebruiken dit voor het opstellen van hun beleidsplannen en activiteitenprogramma's voor het volgend jaar. Op basis van dit beleid worden de prestatieafspraken voor het volgende jaar opgesteld. De vandaag ondertekende afspraken gelden tot en met 31 december 2002.

Dordrecht, 4 april 2002