GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 4 april 2002 08:06
GroenLinks wil Ombudsman voor het platteland

( 4 april 2002)

De Ombudsman, zoals GroenLinks die voor zich ziet, adviseert (gevraagd en ongevraagd) en doet onderzoek. Het is een vraagbaak en een aanspreekpunt. De ombudsman probeert zowel bij het rijk als lagere overheden de plattelandsbelangen op de agenda te krijgen. Dit doet hij op het terrein van voorzieningen en openbaar vervoer, verkeer, recreatie, regionale ontwikkeling en vernieuwing van de landbouw. Zo kunnen groene koplopers in de landbouw, die aanlopen tegen de bureaucreatie van ministeries en provincies, hier terecht. Met de Ombudsman krijgt het platteland en zijn specifieke problemen én mogelijkheden een stem. Bewoners en bezoekers van het landelijk gebied krijgen een aanspreekpunt waar ze hun zorgen en problemen kunnen neerleggen. Dat een dergelijke organisatie kan werken, blijkt in Engeland, waar de Countryside Agency een vergelijkbare functie bekleedt.

Ineke van Gent zal het voorstel voor een Ombudsman voor het platteland a.s. donderdag inbrengen bij het overleg met minister Brinkhorst over de toekomst van het landelijk gebied.

GroenLinks vindt dat er een onafhankelijke instantie voor het landelijk gebied moet komen, een 'Ombudsman voor het Platteland'. Deze organisatie zal in de gaten moeten houden hoe het met het platteland gesteld is. Het platteland kent tal van specifieke problemen. De landbouw moet drastisch veranderen, wat enorme gevolgen heeft voor het landelijk gebied en haar bewoners. Voorzieningen als winkels en postkantoren verdwijnen in hoog tempo of zijn al weg. Het openbaar vervoer wordt steeds verder weggesaneerd. Werkgelegenheid en huisvesting staan onder druk. Maar ook geheel andere problemen spelen. Fiets- en wandelroutes worden steeds vaker in de wielen gereden door nieuwe infrastructuur. Door schaalvergroting in de landbouw en verkaveling verdwijnen wandelroutes en oude boerenlandschappen.

Alle mooie nota's van minister Brinkhorst ten spijt, heeft dit kabinet weinig gedaan aan de problemen van het platteland. Bijna een jaar nadat de denkgroep Wijffels haar revolutionaire advies over een nieuw landbouw uitbracht is nog alles bij hetzelfde gebleven. Juist nu, in een tijdperk waarin het kiezen of delen is voor het platteland, is een belangenbehartiger, een waakhond, een adviseur en een intermediair nodig.

De Ombudsman voor het Platteland zal ook een belangrijke functie kunnen vervullen in een nieuw perspectief voor de landbouw. GroenLinks wil dat het kabinet nog dit jaar een experiment start met groene en sociale diensten van boeren, betaald door de overheid. Door het leveren van diensten als natuur- en landschapsbeheer, wateropvang, recreatie en sociale diensten als zorg en educatie kunnen de Nederlandse boeren en boerinnen inspelen op de veranderingen in de maatschappij. De Ombudsman zou hierin kunnen bemiddelen, stimuleren en adviseren en de belangen van de bewoners en gebruikers van het platteland kunnen behartigen.

Ineke van Gent