Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG maakt afspraken over professionalisering milieuhandhaving

I. Op korte termijn zal de minister in overleg met bovengenoemde organisaties kwaliteitscriteria vaststellen waaraan alle handhavingorganisaties voor het milieu moeten voldoen. Dit voorjaar worden deze criteria uitgewerkt.
II. Kort na de zomer wordt een nulmeting verricht bij alle handhavingorganisaties van de huidige uitvoeringskwaliteit. De resultaten van de nulmeting zullen eind van dit jaar beschikbaar zijn. III. Op basis van de nulmeting zal onder provinciale regie via maatwerk worden bepaald hoe de kwaliteit en professionaliteit op het gewenste niveau kunnen komen.
IV. Gedurende het ontwikkelingsproces en op afgesproken ijkmomenten wordt, onder verantwoordelijkheid van de regisseurs, een toetsing uitgevoerd van de bereikte resultaten.
V. Provinciaal regisseurs en in voorkomende gevallen de minister zullen waar nodig interveniëren, corrigeren of sanctioneren om de regionaal beoogde afspraken na te doen komen. Als instrumentarium wordt daarbij o.a. dat van het wetsontwerp Handhavingstructuur gehanteerd.
VI. Indien voornoemde aanpak onvoldoende ontwikkelingen en onvoldoende resultaat blijkt te hebben opgeleverd kan de minister per
1 januari 2005 dwingende maatregelen treffen om de uitvoeringsstructuur te verbeteren. Het wetsontwerp Handhavingstructuur biedt daartoe in beginsel de mogelijkheden.

De VNG heeft steeds ingezet op de kwaliteitsinvalshoek en niet op die van de (van boven opgelegde) structuur. Dit is terug te vinden in de gemaakte afspraken.

De VNG zal intensief worden betrokken bij de diverse (deel)projecten van dit traject. Daarbij zal volop gebruik gemaakt worden van de expertise van de leden.