OPTA

Opta stelt informatie- en vormvereisten aan tariefvoorstellen van KPN

Op 21 november 2001 is een wijziging van het Besluit ONP huurlijnen en telefonie (Boht) in werking getreden. Dit is een belangrijke verandering, omdat hierin onder meer de systematiek voor de beoordeling van tarieven voor huurlijnen en telefonie is aangepast.

Eén van de wijzigingen betreft een plicht voor OPTA om aan te geven aan welke minimum vereisten een voorgenomen tariefwijziging moet voldoen alvorens het in behandeling kan worden genomen. De vereisten hebben betrekking op de informatie die KPN moet aanleveren en in welke vorm. Het doel is om tariefvoorstellen sneller in behandeling te kunnen nemen en eventueel sneller te kunnen beoordelen. OPTA heeft hiertoe onlangs in de Staatscourant een lijst van informatie- en vormvereisten gepubliceerd (zie www.opta.nl , eindgebruiker, besluit en oordeel voor de gehele Bekendmaking).

Een andere belangrijke wijziging is dat voor tariefvoorstellen voortaan expliciete goedkeuring door OPTA nodig is. Gedurende de beoordelingstermijn, een termijn van maximaal zes weken, zijn de algemene regels van de Awb van toepassing. Indien nadere informatie door OPTA gewenst is, schort de termijn voor beoordeling op, totdat de gevraagde informatie is ontvangen. Dit element is ongewijzigd gebleven. Als de termijn door toedoen van OPTA verloopt, leidt dit in deze nieuwe systematiek niet langer tot een impliciete goedkeuring van de tariefwijzigingen.

Voor tariefvoorstellen is zoals gezegd expliciete goedkeuring nodig. Deze goedkeuring is een besluit in de zin van de Awb. Voor (derde) belanghebbenden bestaat nu de mogelijkheid om tegen een besluit tot goedkeuring bezwaar en beroep in te stellen. Zij worden daarom in de gelegenheid gesteld om kennis te nemen van OPTAs besluiten. OPTA zal hiertoe twee weken na verzending van een besluit aan KPN het besluit publiceren op de OPTA website (www.opta.nl), of eerder indien KPN zelf reeds over is gegaan tot publicatie van haar nieuwe tarieven. Uiteraard zal bij publicatie rekening gehouden worden met de bedrijfsvertrouwelijkheid van bepaalde gegevens. In de Staatscourant zal het college vermelden dat er een besluit is genomen aangaande een voorgenomen tariefwijziging van KPN met een verwijzing naar de OPTA website.

OPTA zal in principe tijdens de beoordeling van voorgenomen tariefwijzigingen van KPN geen gebruik van maken van de mogelijkheid om andere belanghebbende partijen te horen, tenzij deze marktpartijen rechtstreeks in hun belang worden getroffen. OPTA is van mening dat het horen van andere marktpartijen tijdens de beoordeling van de voorgenomen tariefwijziging KPN's commerciële belangen onevenredig zou kunnen schaden.

Dit document is de aanzet tot een dossier. Hier kunt u de overige artikelen die bij dit dossier behoren bekijken.