Katholieke Universiteit Nijmegen

Gastspreker Agnes Kant
Docentendag biologie over de nieuwste ontwikkelingen in genoomonderzoek
Donderdag 4 april organiseert de Katholieke Universiteit Nijmegen een studiedag voor biologiedocenten en ANW-docenten van havo/vwo. In acht lezingen geven wetenschappers uitleg over de nieuwste ontwikkelingen en technieken in het genoomonderzoek, de toepassing in de geneeskunde en de ethische en maatschappelijke implicaties ervan. De dag wordt afgesloten met een lezing van SP-politica en geneeskundige, dr. Agnes Kant. Zij zal ingaan op de mogelijkheden van de gentechnologie voor de samenleving.
De docentendag vindt plaats in het collegezalencomplex van de B-faculteit, Toernooiveld 1.

Bijna twee jaar geleden werd de voltooiing van het humane genoomproject aangekondigd. De Amerikaanse president stelde de doorbraak op één lijn met de eerste stap op de maan. Intussen weten we dat de mens veel minder genen heeft dan altijd vermoed: `slechts' 30.000-40.000. We staan dichter bij de worm en de muis dan gedacht. Maar het eigenlijke werk is daarmee pas begonnen om uit die toch nog steeds enorme hoeveelheid data, nieuwe biologische inzichten te ontwikkelen. Bij dit onderzoek is gecombineerde kennis van informatica en (moleculaire) biologie onmisbaar.
Hoogleraar informatica Gert Vriend zal het vooral hebben over de mogelijkheden van de bioinformatica bijonderzoek naar de relatie tussen genexpressie, eiwitsynthese en metabolisme. Klinisch-geneticus prof. Han Brunner zal een aantal praktische toepassingen besprekn: genetische diagnoses, voorspelling vna reacties op geneesmiddelen, voorspellen van prognose van tumoren, en nieuwe therapie.
Filosoof Hub Zwart gaat in zijn bijdrage de agenda reconstrueren van het debat tussen wetenschap en samenleving. Daarbij aat hij in op vragen als: door wie wordt het genenpaspoort in de toekomst gebruikt? Vormt genetische discriminiatie een bedreiging voor (erfelijk belaste) individuen of groepen.
Prof. Rene Bernards van het Nederlands Kanker Instituut te Amsterdam bespreekt het verband tussen genen en het gedrag van een tumnor. Prof. Carl Figdor houdt een lezing over onderzoek naar nieuwe vormen van immunotherapie die ingezet kunnen worden in de strijd tegen kanker. Moleculair bioloog prof. Henk Stunnenberg laat zien hoe proteomics-onderzoek nieuwe inzichten moeten opleveren in de strijd tegen malaria.

Dr. Agnes Kant waarschuwt voor een te grote afhankelijkheid van de farmaceutische industrie. Financiele krachtmetingen moeten niet bepalend zijn voor het lot van een geneesmiddel. Een sturende overheid moet bewaken dat onderzoek en nieuwe technieken ten goede komen aan de mensen om wie het gaat.
27-3-2002

* terug naar overzicht


* programma