Gemeente Alkmaar



29 maart 2002

Gemeente Alkmaar start volgende week Omnibus 2002

In Alkmaar worden dit jaar twee omnibusonderzoeken gehouden. De omnibus is een grootschalige enquête die de gemeente Alkmaar jaarlijks uitvoert. Donderdag 4 april wordt de eerste Omnibus 2002 bezorgd bij 3200 personen in Alkmaar. Nog eens 5.200 personen in naburige gemeenten ontvangen dan ook de Omnibus 2002. Een tweede omnibus wordt in mei gehouden, dan onder 3600 personen. Het omnibusonderzoek gaat dit jaar onder meer over veiligheid, politie, ouderenzorg, integratie, woonruimteverdeling, verkeer en vervoer, vrije tijd, Alkmaar 750 jaar stad en de bibliotheek. De gemeente gebruikt de enquêteresultaten ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid.

Een willekeurige steekproef uit alle Alkmaarders boven de 18 jaar heeft voor de eerste omnibus per wijk in Alkmaar 400 personen opgeleverd, een totaal van 3200 personen. Zij ontvangen van tevoren een brief. Volgende week beginnen bezorgers met het persoonlijk rondbrengen van de enquêtes. Deze bezorgers komen de vragenlijsten ook weer ophalen en kunnen hiervoor dan ook direct bij aflevering een afspraak maken. Als de persoon niet thuis is, wordt de enquête in de brievenbus gedaan. De bezorger kan eventueel behulpzaam zijn bij het invullen van de enquête. Het is de bedoeling dat degene aan wie de enquête is geadresseerd de vragenlijst ook zelf invult. Het aantal vragen voor de Alkmaarders is dit jaar zo groot, dat de enquête moest worden gesplitst in twee onderzoeken. De Alkmaarders zouden anders te veel vragen moeten beantwoorden.

Regionaal
Ook wordt volgende week in de gemeenten Bergen, Castricum, Graft - de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer een omnibus gehouden. In Heerhugowaard worden de enquêtes ook persoonlijk aan huis bezorgd. In de overige gemeenten wordt de omnibus per post verzonden. In alle gemeenten wordt de enquête persoonlijk opgehaald. De vragenlijst bestaat voor het grootste deel uit dezelfde onderwerpen als de Alkmaarse versie. Daarnaast hebben sommige gemeenten zelf nog een eigen blok vragen toegevoegd.

Anoniem
Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het van belang dat zoveel mogelijk enquêtes ingevuld terugkomen. Deelname aan het onderzoek blijft volkomen anoniem. De cijfercode op het formulier is alleen voor de automatische verwerking van het formulier. De formulieren worden na het scannen vernietigd en worden zeker niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Resultaten
De afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Alkmaar voert de omnibus uit. De medewerkers van deze afdeling stellen de vragenlijst op, in samenwerking met verschillende opdrachtgevers zoals de gemeente zelf en de politie. Zij zorgen er ook voor dat alle enquêtes verwerkt worden. Alle retour gekomen enquêtes worden gescand door een computer. Zo kunnen alle gegevens snel verwerkt worden. De resultaten worden per onderwerp gebundeld in een rapport en worden gebruikt ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid.