Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Donderdag 4 april, 20.30 - 22.50 uur, Blauwe Zaal, Auditorium

Dancer in the dark
een monument van schoonheid

Het bestaan van Selma krijgt meer glans dankzij de muziek die zij in haar hoofd hoort. Terwijl ze in de fabriek een helse machine bedient, droomt ze langzaam weg en verandert de grauwe fabriekshal voor een paar minuten in een feestpaleis, waar uitgelaten wordt gedanst.

Selma, gespeeld door de IJslandse zangeres en componiste Björk, werkt dag en nacht om een oogoperatie voor haar zoon te bekostigen. Vanwege een erfelijke ziekte is zij zelf zeer slechtziend. Vanaf het moment dat de bevriende buurman haar op een avond besteelt, ontwikkelt het verhaal zich tot een waar melodrama.

Regisseur Lars von Trier stuurt aan op een noodlottig einde, waar geen ontkomen aan is. Het lijkt er op dat hij zijn tragische heldin zoveel mogelijk wil dwarszitten. Alleen de muziek biedt ontsnappingmomenten.

Het schokkerige en grofkorrelig handheld camerawerk is van Robbie Müller. Björk componeerde de muziek. Samen met de hoekig gemonteerde scènes levert het een film op, die je een monument van schoonheid kunt noemen.

Dancer in the dark, Lars von Trier, Denemarken. Frankrijk, Zweden, Nederland 2000.