Ingezonden persbericht

Kamerleden in debat over wereldhandel

Amsterdam, 2 april 2002 --- Donderdagavond 4 april debatteren (kandidaat-) Kamerleden van CDA, PvdA, VVD, Groenlinks en SP met vertegenwoordigers van Milieudefensie en NOVIB over internationale handelsafspraken en over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van multinationals. Het debat is onderdeel van de actieweek 'Voor eerlijke wereldhandel' en valt onder de gezamenlijke campagne van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib Gaat het in mei om de wereld van JOU?


Onderwerpen die aan de orde komen, zijn:

* Moeten er internationale regels komen voor het gedrag van bedrijven in het buitenland?

* Moeten bedrijven aansprakelijk worden voor hun sociale en milieugedrag in het buitenland?

* Wie bepaalt het Nederlandse handelsbeleid: de koopman of de dominee?

* Mag Europa klagen over de nieuwe Amerikaanse importheffingen voor staal als we zelf torenhoge tarieven leggen op rijst?
* Mag Nederland in de WTO aan andere landen vragen om hun watersector te privatiseren als we zelf de watervoorziening principieel in overheidshanden willen houden?

Wat: Debat Voor eerlijke wereldhandel
Waar: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam Wanneer: Donderdag 21 maart, 20.00-22.30 uur

Deelnemers: Greetje Lubbi (Novib), Bert Koenders (PvdA), Stef Blok (VVD), Gerda Verburg (CDA), Farah Karimi (GroenLinks) en Krista van Velzen (SP). Leiding debat: Clairy Polak (Radio1 Journaal). Handtekeningenactie Tijdens het debat gaat tevens een handtekeningenactie van start om in elk geval het water te vrijwaren van vrijhandelsafspraken. Schrijfster Conny Braam zal als eerste een handtekening zetten onder een oproep aan de regering. Zij zal bij deze gelegenheid bovendien het eerste exemplaar van de brochure 'Water - mensenrecht of handelswaar' overhandigd krijgen.

Actieweek De actieweek Voor eerlijke wereldhandel is maandag gestart met de bekendmaking van resultaten van een NIPO- enquête. Vandaag verschijnen advertenties van de campagne in landelijke kranten.

De gezamenlijke campagne van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib Gaat het in mei om de wereld van JOU? brengt urgente thema's op het gebied van milieu, natuur en eerlijke wereldhandel onder de aandacht van de politieke partijen. De pay- off luidt dan ook: Jouw mening hoort in het regeerakkoord!. Er zijn tijdens de campagne debatten, werkbezoeken met politici en verrassende acties gepland. Hoogtepunt vormt een manifestatie op zaterdag 20 april in de Amsterdamse Beurs van Berlage.