Nationaal Dubo Centrum

donderdag 4 april 2002

Houtskeletbouw populairder

Onbekendheid met het materiaal en gebrekkige kennis van de actuele bouwregelgeving op het gebied van HSB remmen het aandeel van de houtskeletbouw in de woningbouw.

Om de kennisleemte op te vullen heeft Stichting Bouwresearch Rotterdam (SBR) de publicatie 'Referentiedetails Houtskeletbouw' ontwikkeld. Met deze publicatie wordt de uitgebreide en complexe bouwregelgeving voor de praktijk toegankelijk. Het verschaft volgens SBR aan ontwerpers, bouwbedrijven, adviseurs en overheidsinstanties de kennis voor een 'optimaal bouwresultaat'.
Hout krijgt als vernieuwbare grondstof steeds meer aandacht vanuit duurzaam bouwen. Daarnaast zijn HSB-elementen gemakkelijk industrieel te vervaardigen en dat past weer in het IFD-gedachtengoed van industrieel, flexibel en demontabel bouwen."
Het aandeel HSB in de bouw lijkt niet te groeien, maar dat is schijn. Zowel in de vrije sector als bij woongebouwen en utiliteitsbouw is een toename te bespeuren, doordat met HSB gebouwen van vijf verdiepingen realiseerbaar zijn. De bouwmethode valt niet zo op, omdat de buitenkant doorgaans een gemetselde buitengevel is. Voor HSB ligt ook veel toekomst bij het optoppen van flats, omdat HSB 'licht' bouwen is en de fundering over het algemeen zonder problemen twee verdiepingen extra kan dragen.