Korps: Friesland, plaats: Friesland 4-04-2002
Politieberichten van 3/4 (13.00 uur) t/m 4/4 (070.00 uur)

Marssum: verkeerscontrole
Woensdag tussen 09.00 en 11.30 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Rijksweg tussen Leeuwarden en Marssum. Veertien bestuurders kregen een proces-verbaal ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid (ter plaatse100 kilometer per uur) Van twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd, daar hun snelheid boven de 150 kilometer per uur lag, namelijk 157 en 155. Twee Duitsers kregen een boete van respectievelijk 330 en 210 ter zake van een snelheidsovertreding. Eén bestuurder ging toen het lint toen hij werd bekeurd. Hij reed 140 kilometer per uur. De man wilde zijn 2e voornaam niet zeggen en beledigde de agenten. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Verder kregen twee bestuurders een bekeuring voor het gebruiken van de gsm onder het rijden, één voor geen APK-keuring en twee voor het niet dragen van de autogordel.

Terwispel: verkeersovertreding
Woensdag omstreeks 14.15 uur werd op de Rijksweg A7 de bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake kleven Een onopvallende politieauto reed achter de desbetreffende auto en zag dat de bestuurder, een 50-jarige inwoner van Loosdrecht, met een snelheid van ongeveer 120 kilometer per uur vlak achter een andere wagen ging rijden. De onderlinge afstand bedroeg bij die snelheid ongeveer 9 meter. Toen de agenten naast de man reden, stak hij tot twee keer toe zijn tong uit. Vervolgens werd de bestuurder naar de kant gedirigeerd. Voordat de agenten konden uitstappen, stond de bestuurder reeds naast de politieauto en begon hij de agenten uit te schelden. De bestuurder werd gevraagd naar zijn rijbewijs, wat hij niet bij zich had. Toen hij voor de geconstateerde verkeersovertredingen een proces-verbaal kreeg, begon hij de agenten te beledigen, waarop hij werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Daarna is hij weer in vrijheid gesteld.

Fryske Diken: resultaten maart 2002
In maart werden in Fryslân in totaal 352.395 voertuigen gecontroleerd op snelheid. In 994 uren werden 491 controles uitgevoerd. Van de gecontroleerde voertuigen hield 95,6% zich keurig aan de geldende snelheid. De meeste voertuigen werden gecontroleerd op de N381. Van de 27.934 voertuigen die in maart tussen Wijnjewoude en Donkerbroek zijn gecontroleerd reden 1060 te snel, een overtredingspercentage van 3,8%. Tussen Selmien en Wijnjewoude zijn 20.110 voertuigen gecontroleerd, waarvan 512 te hard reden. Op de N381 werden in 105 uren 48 controles uitgevoerd. Op de N359 tussen Wommels en Winsum werden 20.484 voertuigen gecontroleerd, 495 reden te snel, een overtredingpercentage van 2,4%. Op de N354 van Sneek naar Dearsum zijn 18.098 voertuigen gecontroleerd, hiervan reden 466 te snel (2,6%). Tussen Buitenpost en de provinciegrens werden 17.274 voertuigen gecontroleerd, 590 reden te snel (3,4%).

Andere controles in de maand maart: op de N359 tussen Workum en Tjerkwerd: aantal gecontroleerde voertuigen 7.950, overtredingspercentage 6,9%, en tussen Hemelum en Koudum, aantal gecontroleerde voertuigen 1.894, overtredingspercentage 1,9%; op de N351 tussen Oldeberkoop en Oldeholtpade: aantal gecontroleerde voertuigen 2.797, overtredingspercentage 4,2%.

Binnen de bebouwde kom
Binnen de bebouwde kom werden de hoogste overtredingspercentages op de volgende plaatsen gemeten: in Drachten op de Noorderdwarsvaart (van de 5406 gecontroleerde voertuigen reden 366 te snel, overtredingspercentage 6,8%), in Heerenveen op Het Meer (van de 2601 gecontroleerde voertuigen reden 166 te snel, overtredingspercentage 6,4%) en in Leeuwarden op het Drachtsterplein (van de 1520 gecontroleerde voertuigen reden 127 te snel, overtredingspercentage 8,4%).

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 15.00 uur werd een 27-jarige inwoner van Harlingen aangehouden ter zake winkeldiefstal. De man had bij een winkel aan de Voorstreek verschillende artikelen (kosmetica/scheermesjes) weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Een medewerkster van de winkel, een 29-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte. De verdachte had de winkel inmiddels verlaten. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte op het Hoeksterend worden aangehouden. In een tas die hij bij zich had, werden de gestolen goederen aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 16.20 uur werd een diefstal gepleegd bij een winkel aan de Waagstraat. Een 46-jarige inwoonster van Dokkum nam uit de winkel verschillende kledingstukken weg (o.a. een spijkerbroek en spijkerjasje) De winkelwaarde van de weggenomen kleding bedroeg 204,12. Bij de kassa rekende zij echter maar één broek af. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdag tussen 14.00 en 15.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Valeriusstraat. Men kwam binnen door verbreking van en raam. Uit de woning werd een mobiele telefoon weggenomen. De bewoner, een 24-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: overlast
Woensdag omstreeks 21.00 uur werd op de Brandemeer een 22-jarige inwoner van Hallum aangehouden, ter zake het niet voldoen aan een bevel of vordering. De verdachte kwam bij zijn ex-vriendin aan de deur, daar hij niet kon verkroppen dat zij de relatie verbroken had. Zijn ex was hier niet van gediend. De man bleef lastig. Toen hem werd verzocht om weg te gaan, reageerde hij hier niet op. Ook nadat was gevorderd, wilde de jongeman nergens van weten. Hierop werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet. De verdachte werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Oranjewoud: bosbrand
Woensdag omstreeks 20.50 uur werden op de Van Bienemalaan twee verdachten aangehouden, ter zake brandstichting. De twee verdachten, 17 en 19 jaar, beiden uit Heerenveen, hadden ter hoogte van het Woudsterbergje een graspol in brand gestoken, waarna het vuur zich enorm snel over de droge bodem uitbreidde. Het vuur kon toen door de twee niet meer onder controle worden gehouden, waarna de oudste verdachte besloot om de brand te melden. Door de brandweer werd het vuur geblust. Ongeveer 75 vierkante meter bos werd vernield. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.10 uur werd op de Oude Turfkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 49-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 485 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Leeuwarden: diefstal uit woning
Woensdag omstreeks 22.45 uur was een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden aan de Franklinstraat bezig haar vuilnis buiten te zetten. Zij had daarbij de achterdeur niet op slot. Toen zij in de woonkamer was, hoorde zij iemand bij de achterdeur. De bewoonster ging op onderzoek uit en zag dat een haar onbekende man wegliep met een koffertje onder zijn armen. Dit koffertje stond in de woning van de vrouw bij de achterdeur en bevatte een accuboormachine. De vrouw is achter de man aangelopen. Deze ging er hierop vandoor en liet het koffertje op een gegeven moment op straat vallen. Door te schreeuwen trok de vrouw de aandacht van omwonenden en in de Oeverstraat kon de verdachte uiteindelijk door de politie worden aangehouden. De verdachte, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Terwispel: geen rijbewijs
Woensdag omstreeks 23.45 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Ter Apel, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook was de auto waarin de man reed niet verzekerd. De bestuurder kreeg voor deze overtredingen een proces-verbaal en zijn auto werd in beslag genomen. Verder bleek dat hij bij een verkeerscontrole op 26 maart onder Appelscha een valse naam had opgegeven. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 03.10 uur werd op de Borniastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 475 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272