Gemeente Rotterdam

Collegevergadering van 2 april 2002

Sociaal Culturele Zaken

1. Het college heeft de Algemene Bezoekersvoorwaarden van het Historisch Museum Rotterdam vastgesteld. De regeling doet zowel recht aan de bezoekers als aan het museum zelf. In de voorwaarden zijn regels opgenomen met betrekking tot aansprakelijkheid, als er sprake is van schade. Ook wordt in de voorwaarden omschreven welke beperkingen bezoekers in het belang van de veiligheid en tot behoud van het museaal bezit kunnen worden opgelegd. De voorwaarden worden ter inzage gelegd bij de bezoekersbalie van het museum.

2. De stichting Roots & Routes ontvangt een subsidie van ¤ 140.000,- van de gemeente Rotterdam als bijdrage in de kosten van de editie van Roots & Routes 2002. De totale kosten van Roots & Routes bedragen ¤ 635.000,- Roots & Routes is een coproductie van de Stichting Omroep en Allochtonen en de NPS. Een eerste succesvolle serie van vijf documentaires, met als thema wereldmuziek, roots en toekomst, werd in het Culturele Hoofdstadjaar op Nederland 3 uitgezonden. De uitzendingen waren voor een groot deel gekoppeld aan een podiumevenement dat in samenwerking met de Stichting Dunya is georganiseerd.

3. Carolien Dieleman, voormalig domeinhouder sociaal-cultureel van de staf R2001, zal in opdracht van het college een raadsvoorstel voorbereiden dat eind 2002 kan leiden tot een besluit om zo mogelijk in 2005 een brede multiculturele manifestatie te organiseren. In het kader van het cultuurdebat heeft de gemeenteraad het college op 28 februari 2002 opdracht gegeven deze besluitvorming voor te bereiden.

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. Het college stelt de Raad voor een horecaprijs in te stellen voor een horeca-exploitant die zijn uitstekende gastheerschap mede aanwendt ter versterking van het sociale netwerk in wijk of stad. Met dit voorstel wordt de motie Kneepkens /Couwenberg (Raadsstuk 1999, nr. 877) afgehandeld.

2. In aansluiting op een verzoek van de Gouverneur van Jakarta voor financiële steun aan slachtoffers van de overstromingen in februari 2002 in Jakarta, heeft het college besloten om een bedrag van ¤ 50.000 ter beschikking te stellen aan de Indonesian Red Cross Society. Grote delen van Jakarta zijn door hevige regenval blank komen te staan. Het officiële dodental staat op 34 personen en bijna 400.000 mensen raakten dakloos. Rotterdam onderhoudt als zusterstad sinds 1983 nauwe betrekkingen met Jakarta.

3. Wethouder Korthuis neemt op 25 april aanstaande in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp afscheid van het Rotterdamse gemeentebestuur en de externe relaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in haar functie als gemeenteraadslid en wethouder financiën, maatschappelijke dienstverlening en volksgezondheid. Het college heeft ingestemd met de opzet van de afscheidsbijeenkomst.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. Het College van B. en W. heeft besloten om, met toepassing van de hardheidsclausule in de Subsidieverordening Stadsvernieuwing, een subsidie van ¤ 68.000 ter beschikking te stellen voor verbetering van twee panden aan de Aelbrechtskolk. In het Stadsvernieuwingsfonds is jaarlijks een budget beschikbaar voor financiële steun voor de verbeteringen van woonhuismonumenten van sociale verhuurders.

2. Het college heeft besloten voor het plaatsen van bovengrondse bedrijfsafvalcontainers op de weg geen vergunningen - op basis van de APV Rotterdam - meer te verlenen. Deze beleidsmaatregel past in het beleid met betrekking tot het beheer van de buitenruimte. Doel van dit beleid is, onder andere, het tot stand brengen van een schone en kwalitatief verzorgde buitenruimte en het zoveel mogelijk beperken van hinder en overlast. De huidige precarioverordening zal bovendien gewijzigd worden, zodat in de toekomst de gebruiker van containers wordt aangeslagen en niet de inzamelaar. Voor de nu reeds aanwezige containers zal een overgangstermijn van een jaar worden gehanteerd.

Financiën

1. De derde fase van het project Control Scan Rotterdam (CSR) gaat van start. In de afgelopen maanden zijn de kwaliteit en de kwantiteit van de financiële functie binnen de gemeentelijke organisatie in beeld gebracht. Nu zal de uitvoering van de verbeteringen die in de eerdere fases noodzakelijk zijn gebleken, ter hand worden genomen. Het College van B. en W. is ermee akkoord gegaan ook een scan te laten uitvoeren van de financiële functie van de Rotterdamse deelgemeenten.

Juridische Zaken

1. Het college stelt de gemeenteraad voor het beroep ongegrond te verklaren van een bewoner tegen de weigering van subsidie voor de actie Tankslag II. De bewoner heeft aangevoerd dat hij tijdens de actie in het buitenland verbleef. De algemene beroepscommissie wijst erop dat de actie echter voldoende bekend is gemaakt en het voor rekening en risico van de appellant komt dat hij tijdens de actie niet in Nederland verbleef; hij had immers een zaakwaarnemer kunnen aanwijzen.

2. Het college heeft 15 bezwaarschriften die zijn behandeld in de Algemene Beroepscommissie (gedeeltelijk) gegrond, ongegrond of niet ontvankelijk verklaard.

3. Het college heeft 5 procesbesluiten genomen om in 5 verschillende zaken verweer te kunnen voeren bij de rechtbank.

Sociaal Economische Zaken

1. Het College van B. en W. heeft het jaarverslag Leerplichtbeleid 2000/2001 vastgesteld. Afgelopen jaar kwamen er bij Leerplicht 2300 meldingen binnen van ongeoorloofd verzuim. In Rotterdam zijn 89.000 leerlingen leerplichtig. In totaal waren 460 leerlingen langer dan vier weken niet ingeschreven bij een school. Het aantal spijbelmeldingen, in vergelijking met voorgaande jaren, is ongeveer gelijk gebleven. Het Jaarverslag Leerplichtbeleid 2000/2001 is 30 januari jl. behandeld in de commissie Onderwijs & Jeugdbeleid.

2. Het schoolmaatschappelijk werk op basisscholen die geen achterstandsschool zijn, wordt uitgebreid met 0,25 fte per 1000 leerlingen. De kosten van deze uitbreiding bedragen ¤ 177.000,- Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het amendement van de gemeenteraad op de begroting 2002.

3. Het college is akkoord om 3 commissarissen van de AVR Holding NV tijdelijk te herbenoemen. De formele zittingsperiode loopt tot 1 mei. Gezien de demissionaire situatie van het gemeentebestuur, is een nieuwe voordracht momenteel niet mogelijk. Streefdatum voor nieuwe benoemingen is 1 september dit jaar.