Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Steen en Glas is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

04-04-2002

Glaverbel Tiel beperkt productie vlakglas; gevolgen voor werknemers nog onduidelijk

In de Tielse vestiging van Belgische concern Glaverbel (500 werknemers) wordt één van de ovens voor de productie van vlakglas drie maanden stilgelegd. Aanleiding hiervoor is de daling van de afzet van glas voor de bouw, door afname van bouwactiviteiten in Nederland en Duitsland. Elders vervroegt en verlengt het concern onderhoud van ovens.

CNV Steen en glas maakt zich zorgen over de maatregel en wil volgende week van de directie horen of dit inderdaad een tijdelijke maatregel is of dat dit de voorbode is van een definitieve beperking van de productie met alle gevolgen van dien voor de werknemers. In ieder geval wil de bond dat de vijftig bij de oven betrokken werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden houden als zij hadden toen de oven voor onderhoud stillag. Dit betekent behalve behoud van salaris ook behoud van toeslagen.
Glaverbel overweegt werktijdverkorting aan te vragen voor de betrokken werknemers. CNV Steen en glas heeft bij deze stap grote twijfels. Naar het zich laat aanzien is hier sprake van normaal ondernemingsrisico. Het aanwenden van WW-geld vindt de bond op voorhand voorbarig. Glaverbel zal moeten aantonen dat hier geen sprake is van normaal ondernemersrisico.

Druk op uitkomsten cao-onderhandelingen
De bond vreest dat deze ontwikkelingen druk zullen leggen op de uitkomsten van de aanstaande cao-onderhandelingen. CNV Steen en glas wil onder meer modernisering van de pensioenregelingen, hetgeen flinke kosten met zich mee brengt. Daarnaast is de looneis vooralsnog gesteld op 3,5 procent.

Houten, 4 april 2002

Nadere inlichtingen:

Peter de Jong (bestuurder CNV Steen en glas)
026 - 4955322
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241