Vereniging Nederlandse Gemeenten

Uitkomsten bestuurlijk overleg Wvg

De minister stuurt het ondertekende protocol met een brief naar de Tweede Kamer. In de begeleidende brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat de VNG zal bevorderen dat gemeenten het protocol Wvg zullen uitvoeren. Ook geeft hij aan een wijziging van de Wet voorzieningen gehandicapten voor te bereiden zodat mogelijk wordt nadere regels te stellen voor de invulling van artikel 3 van de wet. Daarin staat beschreven dat het gemeentebestuur verantwoorde voorzieningen aanbiedt, die doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht worden verleend.

In het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer op 13 september 2001 heeft de Tweede Kamer de minister gevraagd een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) op te stellen en tegelijkertijd samen met de gebruikersorganisaties en de VNG een protocol dat nadere invulling van het begrip adequate voorziening inhoudt. Over het protocol Wvg is op 25 maart 2002 een laatste overleg gevoerd met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de VNG en de gebruikersorganisaties (Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, Federatie van Ouderverenigingen, Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties). Het voornemen het protocol Wvg in een AmvB vast te leggen, is van tafel.

Over een jaar wordt het protocol geëvalueerd. Hiertoe wordt door de betrokken partijen een monitor opgesteld. De monitor zal wat de VNG betreft mede gericht zijn op het in kaart brengen van de voor gemeenten structurele meerkosten, die het gevolg zijn van de uitvoering van het protocol Wvg.