Gemeente Capelle a/d IJssel

Werk aan de speelplaatsen

De gemeente is in juli 2001 begonnen met de uitwerking van het Speelruimtebeleidsplan. Daarbij zijn de speelplaatsen in Capelle onder de loep genomen. Gekeken is naar de inrichting en spreiding van de speelplaatsen en welke kinderen of jongeren er spelen. De gemeente wil een aantal van deze plekken samenvoegen, waardoor we kunnen zorgen voor betere, leukere en goed bereikbare speelplaatsen die bovendien zijn aangepast op de kinderen die ze bezoeken. Bij de uitwerking zijn in alle wijken ook de bewoners en de wijkoverlegplatforms betrokken. Tenslotte weten die het beste hoe gebruik gemaakt wordt van de speelplaats bij hen in de buurt. Inmiddels is het tijd geworden om de handen uit de mouwen te steken. Hieronder kunt u over een aantal speelplaatsen bij u in de buurt lezen wat er binnenkort gaat gebeuren. Van de speelplaats in Capelle West is nader uitgelegd hoe de plannen zijn uitgewerkt. Ook de speelplaatsen in de overige wijken zijn op soortgelijke manier totstandgekomen.

Capelle West
Aan de Ruijterstraat in Capelle West wordt het speelveld opnieuw ingericht. Daarbij komt er ook drainage in het veld om het regenwater goed te kunnen afvoeren. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat de inrichting aansluit bij de wensen van de omwonenden zijn zij bij de plannen voor het speelveld betrokken. Als eerste is begonnen met het inventariseren van de wensen en ideeën van de omwonenden. Daarbij is ook de Werkgroep Spelen van het WOP Capelle West betrokken. Op dit moment wordt door de Unit Realisatie van de gemeente een ontwerp gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met het beschikbare budget uit de kwaliteitsimpuls. Het ontwerp wordt vervolgens besproken met de Werkgroep Spelen van het WOP. Na hun akkoord gaat het plan terug naar de Unit Realisatie om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Uiteindelijk wordt naar aanleiding daarvan een aannemer gekozen die de opdracht krijgt om het plan uit te voeren.

s-Gravenland
Aan de achterzijde van de Couperinstraat op de leidingenstrook ter hoogte van de beluchtingsvijver van Capelle West is een speelplaats voor kinderen van nul tot elf jaar oud. Daarnaast gelegen is een trapveldje dat op dit moment nog niet is ingezaaid. Dit gaat in april of mei gebeuren. De kinderen kunnen dan in de zomer weer een balletje trappen op een grasveld.

Middelwatering
In Middelwatering bevindt zich aan de Kievitlaan een groot speelterrein. Eén gedeelte is bestemd voor kinderen tot 11 jaar, waarvan ook een stuk is ingericht voor minder validen, en een deel voor de jeugd van 12 tot 18. In het deel voor jongeren van 12 tot 18 is binnenkort meer te doen. Bij het geasfalteerde veld wordt een voetbalwand geplaatst met daarachter een hek. Jongeren konden zelf kiezen uit twee verschillende zitplekken bij dit veld. Ze hebben gekozen voor een plek nabij de bomen. Daar komen twee bankjes, een tafeltennistafel, een papierbak en een aantal poefs. De plek wordt voor de zomer gerealiseerd. Bij de nieuwe inrichting zijn de Werkgroep Spelen en huurdersvereniging De Vogel nauw betrokken geweest.

Schenkel
Rondom het trapveld in Schenkel-Noord komt een laag hek. Hierdoor wil de gemeente voorkomen dat honden op het veld worden uitgelaten en het zo vervuilen met hondenpoep. Op dit veld komt verder nog een basketbalpaal en een duikelrek.
Voor het terrein Hoek Bermweg/Schenkelse Dreef is de gemeente in samenwerking met bewoners en WOP bezig met het ontwikkelen van ideeën voor de inrichting van een ruige speelplaats.

Schollevaar
Het speelveld op de groenstrook grenzend aan Nieuwerkerk aan den IJssel in de tuinenbuurt wordt verbeterd. Daar komen een tafeltennistafel en een tweede basket bij. Ook wordt de speelplaats voor kinderen van 0 tot 5 jaar wat uitgebreid. Aan het Maria Danneelserf zijn de noodgebouwen van het Baken weggehaald. Daarvoor in de plaats komt een asfaltterrein voor jeugd van 12 tot 18 jaar. Hier kan de jeugd voetballen, basketballen en tafeltennissen. Dit sportterreintje is deze week gereed. In het Schollebos wordt de speelweide onder handen genomen. Hier komen twee picknicktafels en aan de rand is al een houten klimtoestel geplaatst. Er is ook een natuurlijke afscheiding rond het zand op de speelweide aangelegd om honden te weren. Om de honden tegemoet te komen wordt het strandje in de noordhoek van de grote vijver als hondenstrandje aangewezen.