Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 4 april 2002

CG-Raad en samenwerkende fondsen willen onderzoek naar 'comorbiditeit'

Naar schatting dertig procent van alle mensen met een chronische ziekte of handicap heeft te maken met een combinatie van ziektes en handicaps. Het voorkomen van verschillende aandoeningen tegelijkertijd wordt comorbiditeit genoemd. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en zeven gezaghebbende gezondheidsfondsen gaan samenwerken om het onderzoek naar comorbiditeit te bevorderen.

Ongeveer 500.000 mensen hebben te maken met comorbiditeit. Het is waarschijnlijk dat hun aantal toeneemt door de vergrijzing van de bevolking. Mensen met meer dan één aandoening hebben veelal te maken met langdurige gezondheidsproblematiek. De CG-Raad en de gezondheidsfondsen willen dat onderzocht wordt waarom sommige combinaties van ziekten meer voorkomen dan andere en in beeld brengen welke zorg nodig is. De betrokken organisaties streven ernaar nog dit jaar in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en het Nederlands instituut voor eerstelijns gezondheidszorg (Nivel) te formuleren welke onderzoeken nodig zijn. Het doel van het onderzoeksprogramma is het verwerven van meer kennis over comorbiditeit. Deze kennis moet uiteindelijk bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van het leven van en zorg voor mensen met comorbiditeit en aan preventie van de negatieve effecten van comorbiditeit.

De fondsen nemen het grootste gedeelte van de kosten op zich. Het gaat om de volgende organisaties: de Nierstichting, de Maag Lever Darm Stichting, het Nederlands Astmafonds, het Diabetesfonds, het Nationaal Reumafonds, de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Kankerbestrijding (KWF). De Stichting Patiëntenfonds financiert de inzet van de CG-Raad.
---