Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Overzicht ontwikkelingshulp Afghanistan

Op de internationale donorconferentie voor Afghanistan (Tokio, 21 & 22 januari) zegde minister Herfkens namens Nederland 70 miljoen Euro toe voor 2002; 30 miljoen voor humanitaire hulpverlening en 40 miljoen voor herstel en wederopbouw. Op basis van het in Tokio gepresenteerde 'Immediate and Transitional Assistance Programme' maakte Ontwikkelingssamenwerking via VN-organisaties, het Internationale Rode Kruis en niet-gouvernementele organisaties inmiddels 35 miljoen over voor humanitaire hulp en het eerste herstel. De belangrijkste ontvangers van Nederlandse hulp zijn het VN-kantoor voor de coördinatie van Humanitaire Zaken UNOCHA, de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, het VN-Kinderfonds UNICEF, het Wereldvoedselprogramma WFP en de VN-Landbouworganisatie FAO. Het geld voor wederopbouw gaat naar het Afghanistan Reconstruction Trust Fund, dat naar verwachting eind deze maand het groene licht krijgt van de Raad van Bewindvoerders van de Wereldbank.

In februari stelde minister Herfkens nog vijftigduizend Euro ter beschikking aan het Nederlandse detachement van de International Security and Assistance Force in Kaboel. Het geld is bedoeld voor kleine humanitaire projecten in de directe werkomgeving van de militairen.

In 2001 zegde Nederland in totaal ruim 49 miljoen Euro (108 miljoen gulden) toe aan hulp voor Afghanistan, waarvan 10,5 miljoen Euro werd uitgegeven vóór elf september. De 38,5 miljoen Euro die na elf september werd toegezegd naar aanleiding van een hulpoproep van de VN kwam ten goede aan internationale organisaties als UNOCHA, UNHCR, WFP, het VN-Bevolkingsfonds UNFPA, het Rode Kruis en andere niet-gouvernementele organisaties. Ook het Trustfund van VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP ten behoeve van het Afghaanse interim-bestuur (waarvan Nederland met 12 miljoen dollar de grootste donor is) en het VN-Vrouwenfonds UNIFEM konden rekenen op steun.


---

---



Ministerie van Buitenlandse Zaken