Stadsdeel Zeeburg

Uitbreiding noodschoollokalen

Brief aan Stadig - Achtergrondinformatie

Stadsdeel Zeeburg heeft in een brief aan Duco Stadig, wethouder Grootstedelijke projecten, laten weten dat zij een tweede uitbreiding noodschoollokalen gewenst vindt op de plaats van Nieuw-Argentinië aan de Oostelijke Handelskade. Dit in het geval dat de bouw van nieuwbouw op de plaats van Nieuw- Argentinië wordt uitgesteld. Als de bouw wordt uitgesteld kunnen daar tien extra noodlokalen tijdelijk worden geplaatst. Hiervoor heeft het stadsdeel een bouwvergunning aangevraagd. Op deze plek zijn nu al tien noodlokalen gevestigd. Deze noodoplossing is nodig omdat er een tekort aan onderwijslokalen in Zeeburg is.

Dit tekort zou opgelost worden door de bouw van het gebouw De Schijf (Oostelijke Handelskade 10) waar 22 lokalen worden gevestigd. De grond waarop wordt gebouwd is echter vervuild. Voordat de bouw kan beginnen moet de grond eerst worden schoongemaakt.

Het gebouw kan dan pas bij het begin van het schooljaar 2003-2004 gebruikt worden. Dat is te laat om voldoende lokalen voor het begin van het nieuwe schooljaar in augustus 2002 beschikbaar te hebben. Wethouder Stadig wordt daarom verzocht om bij voorkeur op de plek van Nieuw-Argentinië voor de noodlokalen een oplossing te vinden.

Tweede mogelijkheid
Stadsdeel Zeeburg heeft een voorkeur voor de locatie Nieuw-Argentinië. Dit levert maatschappelijk de minste problemen op en is financieel het meest voordelig. Een tweede mogelijkheid is vestiging van twintig noodlokalen in het Rietlandpark. Na zorgvuldig onderzoek is dat de beste tweede mogelijkheid. Deze plek ligt dichtbij de bestaande basisscholen waardoor gezamenlijk gebruik van speelplaatsen mogelijk is. De plek is ook makkelijk te bereiken voor fietsers en voetgangers en is ook voor kinderen het veiligst.

Maar er zijn ook nadelen. Tjeerd Herrema: ´Dit levert nogal wat bezwaarschriften op van bewoners. Ook het schoolbestuur van de Achthoek verzet zich tegen het opnieuw verplaatsen van de lokalen naar het Rietlandpark. De meerkosten zijn ook aanzienlijk. Uitbreiding bij Nieuw-Argentinië is de beste oplossing.´ Het stadsdeel heeft vooralsnog wel een tijdelijke bouwvergunning voor het Rietlandpark aangevraagd.

Hoorzitting
De bewoners zijn per brief op de hoogte gesteld door het stadsdeel. Uiterlijk 14 april wil het stadsdeel een antwoord van wethouder Stadig of de bouw van Nieuw-Argentinië daadwerkelijk doorgaat of niet. Op 15 april houdt het stadsdeel een hoorzitting over de bezwaren tegen de aangevraagde bouwvergunning voor het Rietlandpark.

Klik hier voor de brief van stadsdeel Zeeburg aan wethouder Duco Stadig.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie.