Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vier grote steenfabrieken in Noord-Brabant en Limburg stoten nog te veel fluor uit (4-4-2002)


Vier van de zeven in werking zijnde grote steenfabrieken in Noord-Brabant en Limburg stoten nog te veel van het luchtverontreinigende fluorgas uit. De bedrijven zijn overigens wel de afspraak uit 1994 nagekomen om de gezamenlijke uitstoot van fluor in 2000 met tachtig procent terug te brengen ten opzichte van 1985. Er bestaan echter grote verschillen tussen de bedrijven onderling. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Zuid van het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). De VROM-Inspectie heeft gemeenten en provincie gevraagd actie te ondernemen tegen de fabrieken die meer fluor uitstoten dan volgens de regels mag.

Onderzoek
De VROM-Inspectie Zuid heeft vorig jaar in totaal acht grote steenfabrieken gecontroleerd; zes in de provincie Limburg (Heel, Thorn, Beek, Gennep, Echt en Brunssum) en twee in Noord-Brabant (Oosterhout en Hilvarenbeek). Doel van het onderzoek was te kijken of de bedrijven zich hadden gehouden aan de afspraak uit 1994 van de grofkeramische industrie met het Ministerie van VROM. Volgens die afspraak moesten de grote steenfabrieken samen in 2000 in totaal 80% minder fluor uit te stoten dan in 1985. Daarnaast wilde de VROM-Inspectie weten of de individuele bedrijven aan de norm uit de Nederlandse Emissie Richtlijn voldoen.

Resultaten
De steenfabriek in Echt heeft inmiddels de deuren gesloten. Van de zeven nog in werking zijnde fabrieken hebben er vijf een rookgasreinigingsinstallatie die werkt. Alleen bij de drie bedrijven in Hilvarenbeek, Gennep en Heel werkt deze rookgasreiniger zodanig dat de norm uit de Nederlandse Emissie Richtlijn niet wordt overschreden.

Handhaving
De VROM-Inspectie heeft de gemeenten Oosterhout (NB), Thorn (L) en Beek (L) en de provincie Limburg laten weten dat zij ervoor moeten zorgen dat de fabrieken die de norm overschrijden de nodige maatregelen nemen. De VROM-Inspectie zal in de gaten houden of dat daadwerkelijk gebeurt.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7171&site=persbericht )


---