Betuweroute Internet site

A 15 verzakt door heiwerkzaamheden
4 April 2002

Dit is een gezamenlijk persbericht van de projectorganisatie Betuweroute en Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland

A 15 verzakt door heiwerkzaamheden

Als gevolg van werkzaamheden aan de Betuweroute is de rechterrijstrook van de A 15 richting Rotterdam ter hoogte van Gorinchem over een lengte van vier meter verzakt. De verzakking is ontstaan tijdens het intrillen van stalen damwandplanken. Op deze plaats wordt een tunneltje onder de A15 vervangen door een breed viaduct voor de A 15 en de Betuweroute over de Gorinchemse Grote Haarkade. De damwandplanken vormen een tijdelijke constructie om de A 15 te verstevigen tijdens de aanleg van het viaduct.

Vóórdat de werkzaamheden aan de tunnel begonnen, is de bodemgesteldheid uitgebreid onderzocht. Tijdens het werk hebben medewerkers van Rijkswaterstaat en de projectorganisatie Betuweroute de bodemgesteldheid constant geïnspecteerd en gemeten. Toen het systeem gisteravond om 23.00 uur aangaf dat de weg begon te verzakken, zijn de werkzaamheden onmiddellijk stil gelegd. Bovendien ondernam de aannemer direct actie om het verzakken te stoppen, door een kleicementmengsel onder de weg te spuiten. De rijstrook die uit voorzorg al was afgesloten voor de heiwerkzaamheden, bleef daardoor langer dicht dan oorspronkelijk gepland. Zo zijn gevaarlijke verkeerssituaties voorkomen. Het verkeer kon via de vluchtstrook het werkvak passeren.

Om 8.15 uur vanmorgen kon de weg weer volledig worden vrijgegeven. Onvermijdelijk was dat het verkeer in de ochtendspits hinder ondervond van de stremming. De file was een stuk langer dan normaal, richting Rotterdam stond tussen de knooppunten Deil en Gorinchem veertien kilometer. Nieuwsgierige weggebruikers veroorzaakten in de andere richting een flinke kijkersfile.

Meer informatie over dit bericht is verkrijgbaar bij: Rijkswaterstaat, directie Zuid-Holland: Sandra Tuk: 010-4026058 of Marian van den Akker: 010-4026120 of het piketnummer: 010-4027050. Projectorganisatie Betuweroute: Eric Vermeulen, 0184-433133 of 06-55744098.