Ingezonden persbericht

Amsterdam, 4 april 2002

Lufthansa en LOT starten samenwerking

Eerste steen vandaag in Warschau gelegd

Vandaag hebben Jan Litwinski, President van LOT Polish Airlines, en Jürgen Weber, Bestuursvoorzitter en CEO van Lufthansa, een intentieverklaring ('memorandum of understanding') getekend die zal leiden tot nauwe samenwerking tussen de beide luchtvaartmaatschappijen. De intentie werd direct omgezet in concrete daden met het aangaan van een code-share overeenkomst. Die houdt in dat de verbindingen tussen Duitsland en Polen vanaf 1 juni 2002 gezamenlijk worden onderhouden.

Met het tekenen van de intentieverklaring begint de voorbereiding voor toetreding van LOT tot de Star Alliance: Lufthansa zal LOT voordragen voor het lidmaatschap van de alliantie en de luchtvaartmaatschappij tegelijkertijd ondersteunen bij de aanpassingen van de systemen aan die van de Star Alliance. De verklaring regelt zaken die van wederzijds belang kunnen zijn. Beide partijen blijven onafhankelijke vlagcarriers en behouden hun eigen identiteit en naam en zullen hun eigen 'hubs' (Warschau, respectievelijk Frankfurt en München) verder ontwikkelen.

Lidmaatschap van de Star Alliance betekent dat LOT-passagiers eenvoudig toegang hebben tot een uitgebreid wereldwijd routenetwerk, deel kunnen nemen aan het loyaliteitsprogramma 'Miles & More' en gebruik kunnen maken van de voorzieningen van de Star Alliance wereldwijd. Passagiers van de andere maatschappijen krijgen door geïntegreerde dienstregelingen nog meer reismogelijkheden in Midden- en Oost-Europa.

"We zijn erg blij met het vooruitzicht lid te worden van de grootste luchtvaartalliantie ter wereld, vooral met het oog op de ontwikkeling van LOT in de toekomst. De kansen die geboden worden door de toetreding van Polen tot de EU en het vooruitzicht van een 'open sky' voor het luchtruim van Polen maken een dergelijke stap cruciaal. Minstens zo belangrijk is de service voor passagiers, die nu nog beter wordt", aldus Jan Litwinski.

"We zijn ontzettend trots dat LOT heeft gekozen voor Lufthansa als partner waarmee het zijn koers wil uitzetten richting de uitgebreide Europese markt en de Star Alliance. Omdat we ons concentreren op de klant zien we een aantal voordelen die het vliegen voor Poolse en Duitse passagiers nog comfortabeler maken: samenwerking op de luchthavens, gezamenlijk gebruik van lounges en deelname aan het frequent-flyerprogramma. We zien ook mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van logistiek, onderhoud, reparatie en IT", aldus Jürgen Weber.

Binnen de afspraken met betrekking tot de code-sharing, zullen LOT en Lufthansa gezamenlijk verbinding onderhouden tussen Warschau en Frankfurt, Berlijn, Hamburg, Hanover, Dusseldorf, München en Stuttgart; tussen Gdanks en Frankfurt en Hamburg; Tussen Katowice en Frankfurt en Dusseldorf; tussen Krakau en Frankfurt; tussen Poznan en Dusseldorf en Hanover en tussen Wroclaw en Frankfurt en München. Qua aantallen passagiers is Duitsland is op dit moment de meest belangrijke Europese markt voor LOT.

De Star Alliance is 's werelds grootste luchtvaartalliantie, opgericht in 1997. Aangesloten luchtvaartmaatschappijen zijn: Air Canada, Air New Zealand, All Nippon Airways, Ansett, Austrian Airlines, bmi British Midland, Lauda Air, Lufthansa, Mexicana, SAS, Singapore Airlines, Thai Airways, Tyrolean Airways, United Airlines en VARIG. De Star Alliance vervoert jaarlijks 300 miljoen passagiers binnen haar netwerk dat bestaat uit 727 bestemmingen in 127 landen. De gezamenlijke vloot telt 2.000 toestellen en voert dagelijks 11.000 vluchten uit.

Zie ook: media.lufthansa.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Van Luyken Communicatie Adviseurs, Wouter Rutten
Telefoon (023) 540 04 24, Fax (023) 535 48 06
e-mail: rutten@vanluyken.nl

Wouter Rutten
Van Luyken Communicatie Adviseurs
Telefoon: +31(0) 23 540 04 24
Fax: +31(0) 23 535 48 06
Mobiel: +31(0) 6 20 49 91 68
www.vanluyken.nl