Ingezonden persbericht


Kamer van Koophandel Friesland zet gebouw te koop

(4 april 2002)

De Kamer van Koophandel Friesland zet hun gebouw aan de Heliconweg te koop. Aan alle ramen zijn 'Te koop' posters opgehangen. Hiermee vraagt de Kamer, op ludieke wijze, aandacht voor het thema bedrijfsoverdracht. De komende 5 jaar gaan naar schatting 90.000 ondernemers hun bedrijf proberen te verkopen. In de praktijk blijken ondernemers met dit proces veel te laat te starten en blijkt verder dat de markt van bedrijfsoverdracht buitengewoon ondoorzichtig is.

Bedrijfsoverdracht is een langdurige en ingewikkelde zaak. Uit onderzoek dat het NIPO eind vorig jaar in opdracht van de Kamers van Koophandel heeft uitgevoerd blijkt echter dat van de ondernemers die hun bedrijf de komende twee jaar van de hand willen doen, slechts 50 % bezig is met de voorbereiding. Banken en accountants achten een voorbereidingstijd van vijf jaar wenselijk. Het is ondernemers niet duidelijk tot wie ze zich moeten wenden voor advies, bemiddeling en ondersteuning bij de verkoop van het bedrijf: 36% heeft geen idee bij welke organisatie ze moeten aankloppen als ze het bedrijf willen verkopen. Er is dan ook geen partij die een uitgebreid overzicht heeft van vraag en aanbod. De netwerken zijn te klein, waardoor de markt buitengewoon ondoorzichtig is.

Gerenommeerde marktpartijen als Rabobank, NOvAA, MKB-adviseurs en Diligence hebben daarom op initiatief van de Kamers van Koophandel de handen ineen geslagen. Ze hebben gezamenlijk een onafhankelijke marktplaats voor kopers en verkopers van bedrijven op internet gecreëerd: de Ondernemingsbeurs. Doordat een aantal grote partijen nu samenwerkt in de Ondernemingsbeurs ontstaat het volume dat nodig is voor een transparante markt.

De Ondernemingsbeurs is een marktplaats op internet. De Kamer van Koophandel beheert de site als onafhankelijke niet-commerciële partij. Bezoekers kunnen via www.ondernemingsbeurs.nl gratis vraag- en aanbodprofielen van bedrijven bekijken. De bedrijven zijn in eerste instantie anoniem, omdat maar weinig bedrijven het bordje 'te koop' op hun deur willen hangen. Als de bezoeker een bedrijf interessant vindt, kan een intermediair worden ingeschakeld om het verdere (ver)koopproces te begeleiden.

De komende twee maanden vraagt de Kamer van Koophandel Friesland extra aandacht voor het thema bedrijfsoverdracht. Getracht wordt het aantal partijen dat wil participeren in de Ondernemingsbeurs uit te breiden en er wordt eind mei een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor ondernemers.

Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Henk Zandstra, bedrijfsadviseur van de Kamer van Koophandel Friesland, telefoon 058-2954321.