Intel introduceert de Pentium® 4 processor op 2,4 GHz

Kostenreductie dankzij kleinere circuits en grotere wafers

Kontich, 4 april 2002 - Intel introduceert de Pentium 4 processor op 2,4 gigahertz (GHz), of 2,4 miljard klokcycli per seconde. Intel produceert momenteel Pentium 4 processors met nieuwe, kleinere elektronische circuits en grote wafers met een diameter van 300 mm.

De Pentium 4 processor is 's werelds krachtigste desktop-processor en er worden wereldwijd meer Pentium 4 processors verkocht dan van enige andere processor. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2001 - het eerste kwartaal dat de Pentium 4 verkrijgbaar was - levert Intel nu tien maal zo veel Pentium 4 processors.

"Het hoge prestatieniveau en de hoge componentendichtheid op de 2,4 GHz Pentium 4 processor zijn het resultaat van voortdurende verbeteringen in het ontwerp en de productietechnologie," zegt Sunlin Chou, senior vice president en general manager, Technology and Manufacturing Group. "We hebben ons 0,13 micron procédé verder verbeterd met snellere transistors, kleinere componenten en de efficiënte 300 mm wafer. Tegelijkertijd neemt de productie in verschillende fabrieken snel toe."

De Pentium 4 processor is ontwikkeld volgens Intel's 0,13 micron procédé, dat de kleinste en snelste CMOS-transistors ter wereld biedt via massaproductie. Intel produceert de Pentium 4 processor nu tevens op wafers met een diameter van 300 mm. Als gevolg van verdere optimalisaties in het productieproces is Intel nu begonnen met het produceren van Pentium 4 processorkernen die 10 procent kleiner zijn. Deze combinatie van grotere wafers en kleinere processorkernen zal de productiekosten omlaag brengen en het productievolume laten groeien.

Intel beschikt over vijf fabrieken die processors vervaardigen volgens het 0,13 micron procédé, waarvan vier die werken met 200 mm wafers en een met 300 mm wafers. Dankzij de verbeterde 0,13 micron technologie en de 300 mm wafers, kan Intel nu vijf maal zo veel Pentium 4 processors vervaardigen uit één wafer, dan bij de lancering van de eerste Pentium 4 processor, in november 2000. Iedere Pentium 4 processor beschikt over 512 KB aan Level Two-cache, 55 miljoen transistors en de geavanceerde (SSE2) multimedia-instructieset. Deze processor heeft de kleinste (60 nanometer) en snelste transistors die momenteel via een massaproductieproces vervaardigd kunnen worden. Dit resulteert in desktop-processors met de hoogste kloksnelheden en prestaties. De verbeteringen die Intel doorvoert in het ontwerp en de productie van de Pentium 4 processor zullen het bedrijf helpen de doelstelling te realiseren om tegen het einde van dit jaar een Pentium 4 processor op 3 GHz te leveren.

Prijs en prestaties
De Pentium 4 processor op 2,4 GHz is wereldwijd de snelste desktopprocessor, volgens de SPEC CPU 2000 benchmark, met een SPECint_base2000 score van 819 en een SPECfp_base2000 score van 806. De 2,4 GHz Pentium 4 processor, met 512 KB level two cache, is vanaf heden beschikbaar. De prijs bedraagt $562 per stuk, bij afname van 1000 stuks. Intel levert individueel verpakte Pentium 4 processors tot en met 2,4 GHz aan distributeurs en systeembouwers wereldwijd.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.