Gemeente Amsterdam


---
Referendum GVB: twee maatschappelijke organisaties ontvangen subsidie

Het college van B&W heeft in het kader van het referendum Externe verzelfstandiging GVB vier subsidieaanvragen binnengekregen. Van de vier aanvragen stemt het college in met het verlenen van een subsidie van:

* ¤ 5.455,- aan de Werkgroep Verkeer en Vervoer van het Samenwerkingsverband Bewonersorganisatie Westelijke Tuinsteden voor het organiseren van een discussiebijeenkomst.
* ¤ 6.000,- aan het samenwerkingsverband van de ANBO (bond voor vijftigplussers) en de NISBO (Nederlandse Islamitische Bond voor Ouderen) voor het organiseren van tien voorlichtingsbijeenkomsten. De subsidiëring is toegekend, omdat de activiteiten gericht zijn op stimulering van het maatschappelijke debat voorafgaande aan het referendum over de externe verzelfstandiging van het GVB.

De aanvraag van Consensus Engineering B.V. is afgewezen, omdat het voorgestelde onderzoek naar verwachting geen bijdrage zal leveren aan het publiek debat tijdens de referendumcampagne. Het betreft een experimenteel onderzoek naar de achterliggende motivatie bij kiesgerechtigden door middel van een steekproef via internet. Daarnaast beschikt het Amsterdams Bureau voor Onderzoek en Statistiek over goede instrumenten voor meningenpeilingen onder de bevolking.

De aanvraag van Actieve Stad is afgewezen, omdat politieke partijen niet in aanmerking komen voor deze subsidieregeling (art.4, lid 2). Actieve Stad - die bij Bureau Verkiezingen als politieke partij staat ingeschreven - nam onlangs deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Het toetsingskader voor het college is de regeling zoals die op 19 december 2000 is vastgesteld: 'Nadere regels voor de subsidieverlening aan de referendumcomités en aan maatschappelijke organisaties' (Gemeenteblad 2000, adf.3, volgn. 45). Hierin is opgenomen dat het college na afloop van de aanvraagtermijn gelijktijdig over alle aanvragen een beslissing neemt. Deze beslissing wordt genomen op basis van een vergelijking van geschiktheid om een bijdrage te leveren aan de discussie over het besluit waarop het referendum betrekking heeft. Afhankelijk van het beschikbare bedrag en het aantal te honoreren aanvragen, komt een maatschappelijke organisatie per activiteit voor maximaal ¤ 2.273,- in aanmerking. Voor alle maatschappelijke organisaties samen wordt in totaal - zoals bij voorgaande referenda - een bedrag van ¤ 34.034 beschikbaar gesteld.

Het referendumcomité 'Ons GVB geen NV' heeft in een eerder besluit in totaal ¤ 27.227 aan subsidie ontvangen.

Het referendum over de verzelfstandiging van het GVB is op woensdag 15 mei, gekoppeld aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Lisa Neves Gonçalves

^


-

© gemeente Amsterdam - 4-04-2002