Arcares


Volgend kabinet moet stevig investeren in ouderenzorg

reactie Arcares op zwartboek Socialistische Partij

Arcares, brancheorganisatie verpleging & verzorging, beoordeelt het vandaag gepresenteerde zwartboek van het comité Zorg voor iedereen van de Socialistische Partij als een document met een beperkte invalshoek. Maar de brancheorganisatie herkent het daarin geschetste beeld over de minimale zorg die in een deel van de verpleeghuizen geboden wordt wel. Arcares constateert dat in de afgelopen paar jaar er extra geld naar de sector is gevloeid maar dat blijvende investeringen, ook in de komende regeerperiode, hard nodig zijn om ouderen overal de zorg te kunnen bieden waar ze om vragen. Daarbij denkt zij onder meer aan zon 40.000 extra medewerkers en aan het bouwen van ruim 30.000 extra woonvoorzieningen voor ouderen.

Hoewel dit kabinet in de afgelopen paar jaar extra middelen voor de ouderenzorg beschikbaar heeft gesteld weegt dit niet op tegen de bezuinigingen waarmee de sector in de jaren tachtig en negentig te kampen heeft gehad. Bovendien neemt de vraag naar ouderenzorg toe, alleen in het afgelopen jaar was die stijging 7%. Waar nog bij komt dat de zorg zwaarder wordt, omdat ouderen ouder en dus hulpbehoevender worden en op steeds hogere leeftijd in een verpleeghuis komen. Het geheel maakt duidelijk dat ook in de komende regeerperiode extra investeringen hard nodig blijven. Te meer omdat cijfers van het CBS duidelijk maken dat zeker tot 2040 de veroudering van de Nederlandse samenleving onverdroten doorgaat. Arcares denkt in de komende regeerperiode aan de volgende investeringen.

In de eerste plaats is er meer capaciteit nodig om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Hierbij kan worden gedacht aan: het bouwen van 10.000 extra woonzorgplaatsen voor dementerende ouderen. Dementie, zo toont ook het rapport van de Gezondheidsraad aan, zal in de komende jaren toenemen en het is van belang om daar meer capaciteit voor beschikbaar te hebben. Daarnaast gaat het om het bouwen van 24.000 woningen in nieuwe woonzorgcomplexen en de aanpassing van 120.000 bestaande ouderenwoningen tot levensloopbestendige woningen.

In de tweede plaats strookt de huidige zorg lang niet altijd met de gewenste zorg. Om de huidige zorg op een meer gewenst niveau te brengen is een kwartiert extra zorg per cliënt nodig, waar cliënt en medewerker zeer bij gebaat zijn. Omgerekend zijn dit circa 10.000 fulltime arbeidsplaatsen. Daarnaast zijn ruim 30.000 extra arbeidsplaatsen om zorg te kunnen bieden in de nieuw te bouwen woonzorgplaatsen voor dementerenden en de woonzorgcomplexen. Bij het zoeken naar de nieuwe medewerkers zullen inspanningen van de sector verpleging en verzorging om naast Nederlandse ook buitenlandse verpleegkundigen aan te trekken niet mogen vastlopen in moeizame procedures.

In de derde plaats is meer ruimte nodig voor de zorgaanbieders om adequaat in te spelen op de vraag van cliënten. Dit betekent vooral minder regelgeving, minder bureaucratie en kostendekkende tarieven.

Datum: 04/04/2002

Meer informatie vindt u op:
http://www.sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/1201