Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 2 april B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: ze geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Bestuursdienst/Juridische Zaken en Veiligheid (2002/3094) Op 18 december 2001 heeft de raad de Beheersverordening Begraafplaatsen aangepast. Daarbij is ondermeer de termijn voor het in gebruik geven van algemene graven gewijzigd van 10 jaar in maximaal 15 jaar. Door deze aanpassing van de Beheersverordening moeten ook de daarop gebaseerde uitvoeringsregels en voorschriften voor graven en grafbedekking aangepast worden. Dat gebeurt door de wijziging van beide regelingen, welke door het college zijn vastgesteld.

Welzijnszaken/Burgerzaken en belastingen (2002/3092) Het college van B & W heeft 140 stembureauleden benoemd voor de verkiezing van de Tweede Kamer op 15 mei a.s.

Portefeuille van wethouder Riet van der Nat

Welzijnszaken/Sociale Dienst (2002/3089)
Het college heeft de bedragen vastgesteld voor de Participatieregeling 2002.
De Participatieregeling houdt in dat mensen met een minimuminkomen (dat is maximaal 10% boven het bijstandsniveau) een bedrag ineens van 46,- ontvangen.
Zij kunnen nogmaals 46,- ontvangen als zij aantonen dat zij het eerste bedrag hebben besteed aan kosten verbonden aan maatschappelijke participatie.
Hun kinderen ontvangen eveneens ineens 92,- en daarna, nadat aangetoond is dat voor het kind 46,- besteed is aan kosten verbonden aan maatschappelijke participatie, nogmaals 46,- In vergelijking met vorig jaar zijn de bedragen afgerond op hele euros. Verder vallen pleegkinderen nu ook onder de regeling. Mensen die een bijstandsuitkering van de gemeente Nieuwegein ontvangen, krijgen de eerste bijdrage automatisch op hun rekening bijgeschreven. Degenen die vorig jaar gebruik hebben gemaakt van de Participatieregeling krijgen een brief thuis met de mededeling dat zij een aanvraag kunnen indienen. De overige minima worden van het bestaan van de regeling op de hoogte gebracht via de website van de gemeente, de Gemeentepagina in
De Molenkruier en de gemeentelijke paginas op de kabelkrant.

Welzijnszaken/Welzijn (2002/2055)
B & W hebben een brief ex artikel 23 R.v.O. van de heer Van Schaik beantwoord. De heer Van Schaik heeft gevraagd naar het verband tussen de bezuinigingen op het jongerenwerk van de SWN en de kosten van een nieuw gemeentehuis. B & W antwoorden dat er geen relatie is tussen die kosten en de bezuinigingen.

Welzijnszaken/Welzijn (2002/2749)
Het college heeft acht leden voor vier jaar benoemd in het Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Nieuwegein (POG). Deze waren allen door het POG zelf voorgedragen, namens diverse organisaties.

Welzijnszaken/Sociale Dienst (2002/1705-1712)
De Jaarrekening 2000 van de Stichting Raamwerk-beheer sluit af met een positief resultaat. De begroting 2002 is sluitend.

Portefeuille van wethouder Margreet Steenhuisen-Kuipers

Er zijn geen beslissingen genomen in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Herman Idema

Bestuursdienst / Beleid planning en control (2002/3102) In de maandcirculaire 2002 van het gemeentefonds wordt een aantal ontwikkelingen in de algemene uitkering aangekondigd. Het gemeentefonds bevat het geld dat gemeenten van het Rijk ontvangen ter vrije besteding. De bedragen die naar de gemeente gestort worden noemen we de algemene uitkering. De hoogte van de algemene uitkering is gekoppeld aan de uitgaven van het rijk. Door de hogere uitgaven van het rijk in 2001, neemt ook de algemene uitkering over 2001 toe. De gemeente ontvangt daarom in 2002 een incidentele meevaller van 1,76 miljoen. Het college heeft besloten de hogere algemene uitkering in te zetten in de Voorjaarsnota 2002. Dit besluit wordt ter inzage gelegd voor de betreffende nieuwe raadscommissie. Commissiesamenstelling en vergaderdata worden na de vorming van het nieuwe college bekend gemaakt.

Portefeuille wethouder Bert Lubbinge

Welzijnszaken/sport en recreatie (2002/3133)
De Stichting De Baten wil vanwege de bouwplannen bij het complex De Baten komen tot algehele herfinanciering van het huidige complex en de uitbreiding.
Het stichtingsbestuur heeft het het college van B & W, conform de statuten van de stichtingsakte, verzocht hiervoor toestemming te verlenen. De nu lopende leningen van de gemeente en de garantstelling voor de financiering van de bouw worden overgenomen door een financiële instelling. Voor de gemeente worden hierdoor de financiele risico´s beperkt.

Portefeuille wethouder Evert van Linge

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2002/3098) Het college heeft besloten om de directeur van het Grondbedrijf van de gemeente Nieuwegein een vergunning te verlenen voor zowel het bouwrijp maken van het deelgebied de Lamellen, dat deel uitmaakt van de planontwikkelingen in Blokhoeve, als voor het verleggen van leidingen in hetzelfde plangebied Blokhoeve.
De toegestane werkzaamheden passen in de ontwikkelingsplannen voor Blokhoeve en zijn daartoe een eerste aanzet.

Stadsontwikkeling/Project het Klooster (2002/3101) Tijdens een studiedag Cultuurhistorie en Ruimtelijke Ordening op 3 juli in Eindhoven zal aan de hand van cases de nota Belvedere in beschouwing worden genomen. Omdat bedrijvenpark Het Klooster, gelegen tegen de Nieuwe Hollandse Waterlinie, effecten van de nota Belvedere heeft ondervonden, is onze wethouder Ruimtelijke Ordening door de organisatoren gevraagd om tijdens de studiedag een toelichting te geven op hoe onze gemeente met de inpassing van het bedrijvenpark is omgegaan en hoe de gemeente voornemens is het thema verder uit te werken. Wethouder Van Linge heeft de uitnodiging om een voordracht te houden aanvaard.

Stadsontwikkeling/Projectbureau Het Klooster (2002/3103)

Het college heeft kennis genomen van een subsidieaanvraag Stimuleringspremie nieuwe bedrijventerreinen. Omdat het ontwerp voor Het Klooster lijkt te voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld om voor een stimuleringspremie van 20.000 inzake de stedenbouwkundige en (landschaps)architectonische vormgeving van bedrijventerreinen (ook wel werklandschappen genaamd) in aanmerking te komen, is een subsidieaanvraag ingediend. Naast een geldpremie kunnen projecten ook de status van voorbeeldproject ontvangen. Niet alleen gemeente Nieuwegein heeft een aanvraag ingediend; nog 27 andere gemeenten hebben hetzelfde gedaan, zo is ons inmiddels gebleken. Er zijn drie geldpremies te verdelen.

Op 23 april 2002 zal minister Jorritsma in het Euretco Expo Center te Houten tijdens een door de NVTL georganiseerde projectenmarkt (van 12.30 tot 18.00 uur) bekend maken welke gemeenten een premie en/of de status van voorbeeldproject ontvangen.

Bouw en Woningtoezicht (2002/3100)
Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in De Molenkruier


---

Invoerdatum 4-4-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein