Gemeente Den Haag

2002-04-04: Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing biedt Den Haag kansen

De gemeente Den Haag heeft 2 april verschillende projecten bij het Ministerie van VROM ingediend voor het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Met de projecten is een totaalbedrag van 28.475.930,- gemoeid. De aanvraag voldoet aan de criteria van het ministerie van VROM, zoals particulier opdracht-geverschap, samenhang, innovativiteit en de voorbeeldfunctie voor andere gemeenten.

De twee grootste projecten liggen in Rustenburg-Oostbroek en Transvaal. De gemeente vindt het belangrijk voor de leefbaarheid in die wijken dat de projecten snel worden uitgevoerd. De projecten zijn meestal onderdeel van een in samenspraak met de bewoners opgesteld wijkplan. Voor het merendeel van de project-aanvragen heeft de gemeente samengewerkt met externe partijen zoals bewonersorganisaties, projectontwikkelaars en woningcorporaties. Het ministerie heeft op landelijk niveau 55,5 miljoen euro voor het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing beschikbaar gesteld. In oktober 2002 maakt VROM bekend welke van de ingediende projecten voor de subsidie in aanmerking komen.

Rustenburg-Oostbroek
Het geld zal in Rustenburg-Oostbroek onder andere worden ingezet voor het stimuleren van onderhoud aan de particuliere woningen. Bijvoorbeeld herstel van kleine monumentale elementen zoals glas-in-lood ramen en bijzondere voordeuren. Maar ook het stimuleren van de organisatie van groepen mensen die samen plannen hebben voor ingrepen aan hun woningen is onderdeel van de projectaanvraag. Samenvoegen, verandering of uitbreiding van woningen zijn zaken die eveneens in het project zijn opgenomen.

Transvaal
Tansvaal ondergaat de komende jaren een sterke verandering. De opzet is een nieuw dynamisch, aantrekkelijk en multicultureel woonmilieu te creëren. Het plan kent een aantal sterk samenhangende onderdelen die wijk een kans moeten geven. Onderdelen van de aanvraag zijn o.a. de realisatie van ouderenwoningen met een school, multiculturele internetsite, integraal buurtbeheer en een wijkpark. Ook in Transvaal gaat particulier opdrachtgeverschap een rol spelen.

Leidschenveen
Het kernwoord voor het ingediende project in Leidschenveen is zorgvuldig ruimtegebruik. Hier gaat het om de realisatie van ongeveer 200 eengezinswoningen waarbij de weg die de wijk toegankelijk moet maken voor autoverkeer op het dak van de woningen ligt. Door deze aanpak kan de ruimte intensiever en beter worden gebruikt. Hierdoor is er plaats voor grote tuinen en voor de auto zonder dat dit extra ruimte kost. De tussengebieden worden autovrij. Bovendien is het beter voor het milieu als er minder grond wordt bestraat. De weg wordt samen met de bewoners van de woningen onderhouden en daarmee wil de gemeente de saamhorigheid in de wijk bevorderen. .

last update: 4 april 2002 ;pag.: 11958; auteur: 10;cat.: 17