Gemeente Rijswijk

REGELRECHT
4 april 2002

* Extra Raadsvergadering op 9 april 2002
* Extra Raadsvergadering op 16 april 2002
* Wet Milieubeheer
* Jong en Oud gaan wél samen!
* Museum Rijswijk
De salon van Wijnberg & vrienden
* Nachtwerk aan tramrails op kruising Geestbrugweg/Haagweg * Toch geen bussen over Rembrandtkade
Omleidingsroute Openbaar Vervoer aangepast
* Gratis compost verkrijgbaar
Zaterdag 13 april 2002
* Deel Steenvoordelaan wordt afgesloten voor verkeer * Bouwaanvraag
* Bouwvergunningen en meldingen
* Asfalteren rotonde Prinses Marijkesingel
* Asfalteren rotonde nabij De Schilp

Extra Raadsvergadering op 9 april 2002

Op dinsdag 9 april aanstaande wordt een extra raadsvergadering gehouden in het gemeentehuis, Generaal Spoorlaan 2. Aanvang van de vergadering 19.30 uur.

De volgende onderwerpen staan op de agenda:
1. Opening
2. Voordracht wethouders en onderzoek geloofsbrieven wethouders. 3. Beëdiging en installatie wethouders

.

Extra Raadsvergadering op 16 april 2002

Op dinsdag 16 april 2002 wordt een extra raadsvergadering gehouden in het gemeentehuis, Generaal Spoorlaan 2. Aanvang van de vergadering 19.30 uur.

De volgende onderwerpen staan op de agenda:
1. Opening
2. Onderzoek geloofsbrieven en toelating benoemd verklaarde leden.

Na de raadsvergadering zal een raadsbrede discussie worden gevoerd over de volgende punten:
1. Rol en inrichting van de raadscommissies.
2. Rolverdeling, werkwijzen en omgangsvormen raad en college. 3. Inhoud burgerjaarverslag.

.

Wet Milieubeheer
lozingsontheffing

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend voor welke perceel zij een ontheffing ingevolge de Wet milieubeheer hebben verleend:
1. Braillelaan 5, een ontwerpstudio en grafisch productiebedrijf.

Ter bescherming van het milieu zijn aan bovengenoemde vergunning diverse voorschriften en/of beperkingen verbonden.

De beschikking onder nummer 1 ligt vanaf heden gedurende zes weken (tot en met 16 mei 2002) ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, gevestigd aan de De Bruijn Kopsstraat 4 te Rijswijk, op alle werkdagen geopend van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Bovendien liggen de stukken gedurende deze termijn iedere maandagavond ter inzage in de Brandweerkazerne, Jacob van Offwegenlaan 55, van 17.00 tot 20.00 uur.

Inlichtingen over de ter inzage liggende stukken kunt u telefonisch inwinnen bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, via telefoonnummer 070-3959870.

Tegen de lozingsontheffing kan vanaf heden gedurende 6 weken ( tot en met 16 mei 2002 ) beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag worden ingediend.

Degene die een beroep indient, kan tevens bij de voorzitter van de afdeling Bestuurs-

rechtspraak Raad van State verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

.

Jong en Oud gaan wél samen!

De jongerenraad organiseert in samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Rijswijk (SWOR) en Ondernemend Welzijn een debat tussen jongeren en ouderen.

Dit debat zal plaatsvinden op maandag 8 april van 19.00-21.00 uur in het Oude Raadhuis. (adres: Oude Raadhuis, Laan Hofrust 4, 2282 AL Rijswijk)

Het geheel zal geopend worden door wethouder Ineke Thoral- van Vliet. De deelnemers die aan het debat mee doen zijn: leden van de jongerenraad, jongeren, dertigers/veertigers en 55+'ers in Rijswijk.

Het doel van het debat is om begrip te kweken tussen deze verschillende generaties. Discussieleider doctor de Geus zal stellingen aan de orde brengen zoals: "Ouderen hebben meer invloed op de politiek dan jongeren," of "er moet ruimte zijn voor jongeren om elkaar te ontmoeten, maar niet bij mij in de straat."

In de pauze zal er onder het genot van een hapje en een drankje een streetdance- groep onder leiding van Joaney Fris van Stichting Trias optreden en een demonstratie callanetics worden verzorgd door ouderen van de SWOR.

De jongerenraad, Ondernemend Welzijn en Stichting Welzijn Ouderen Rijswijk nodigen u/ je uit om te komen kijken bij dit debat!

Tot maandag 8 april van 19.00-21.00 uur in het Oude Raadhuis!

.

Museum Rijswijk
De salon van Wijnberg & vrienden
Uit de collectie van de schilder

Van 30 maart tot en met 28 april 2002

Met ruim honderd schilderijen, pastels, aquarellen, tekeningen, grafiek en kleinplastiek doorbreekt Nicolaas Wijnberg het seriematige van een reguliere expositie en geeft een wisselend beeld van zichzelf en zijn vrienden.
Een gedeelte van het werk van Nicolaas Wijnberg is te koop.

Nicolaas Wijnberg

Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst kende in 2000 de oeuvreprijs toe aan Nicolaas Wijnberg (Amsterdam 1918) voor zijn "eigenzinnig en veelzijdig oeuvre".
Veelzijdig is het zeker, want Wijnberg heeft zich in de 60 jaar van zijn kunstenaarschap bezig gehouden met vele disciplines als grafiek, teken-, schilder- en monumentale kunst, maar ook met het ontwerpen van theaterproducties, boeken en affiches.

Hoewel hij is opgeleid als lithograaf, kiest Wijnberg al snel voor de schilderkunst. De oorlogsjaren brengt hij door in Eysden bij de beeldhouwer Teun Roosenburg en bij de schilder Theo Kurpershoek in Laren, waar hij de schilder Hans van Norden ontmoet, die in Blaricum is ondergedoken.

In 1947 richt hij met Kurpershoek en Van Norden de groep 'De Realisten' op. Zij wezen modernistische vormen en kleuren niet af, maar keerden zich tegen de abstractie van de Experimentelen, die na de oorlog tot norm werd verheven in de Nederlandse kunstwereld. De Realisten streefden naar een tot de essentie teruggebrachte werkelijkheid door het gebruik van herkenbare vormen en niet naar 'naturalisme', het nauwkeurig weergeven van de werkelijkheid. Al gauw sloten vele kunstenaars zich bij hen aan als Herbert Fiedler, Kees Andréa, Jan Groenestein, Lex Horn en Hermanus Berserik en ontstonden contacten met het buitenland.
In de loop der tijd ontwikkelt Nicolaas Wijnberg in zijn schilderijen een eigen expressionistische stijl, waarin genres als figuur-, stilleven- en landschapschilderkunst door elkaar heen lopen. Hij brengt deze elementen in een nieuwe relatie tot elkaar en schept daarmee als het ware zijn persoonlijk theater. Heel duidelijk is dit te zien in de recente serie van 25 schilderijen getiteld 'Met het oog op theater', waarin ervaringen uit zijn ruim dertigjarige loopbaan als ontwerper van theaterproducties zijn vermengd met zijn persoonlijk leven en zijn visie op de huidige mens en de maatschappij. Enkele werken uit deze monumentale serie worden getoond op de expositie in het Museum Rijswijk naast zijn overige schilderijen, tekeningen, aquarellen, pastels en grafisch werk.

Verder werken uit de collectie van Nicolaas Wijnberg van: Herbert Fiedler, Cees Andréa, Hermanus Berserik, Jeroen Hermkens, Ger Boosten, Hans van Norden, Harry Op de Laak, Hans Bayens, Aat Veldhoen, Johanna Goudriaan, Theo Kurpershoek, Toine Moerbeek, Kurt Löb, Henk Huig, Victor Meyer, Cor Hund, Tilly Krone, Han Wezelaar, Teun Roosenburg, Hans Bayens en Fons Bemelmans.

Openingstijden
:
dinsdag t/m vrijdag en zondag van 14.00-17.00 uur, zaterdag van 11.00-17.00 uur, maandag gesloten.

Voor meer informatie en/of persfoto's: 070-390 36 17

.

Nachtwerk aan tramrails op kruising Geestbrugweg/Haagweg

De kruising Haagweg/Geestbrugweg wordt in het weekend van vrijdag 5 april tot maandag 8 april `s nachts voor het gemotoriseerde verkeer afgesloten. Het is mogelijk dat ook in de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 april wordt gewerkt. In deze nachten worden de nieuwe tramsporen en wissels op hun plaats gelegd. Het verkeer wordt plaatselijk om het werk heen geleid.
Dit nachtwerk hoort bij de onderhoudswerkzaamheden die HTM momenteel uitvoert aan de tramrails op de kruising Haagweg/Geestbrugweg. Sporen en wissels worden vervangen en de haltes worden gerenoveerd. De tramhalte van lijn 10 richting Den Haag is tijdelijk vervallen en de bushalte van lijn 23 richting Rijswijk is tijdelijk verplaatst naar het trottoir van de Geestbrugweg. De tram- en bushalte op de Geestbrugweg van de lijnen 10 en 23 richting Voorburg wordt door HTM als tijdelijke halte ter hoogte van Geestbrugweg 18-20 aangelegd. Trams en bussen rijden gewoon volgens de dienstregeling. De hinder die het gemotoriseerde verkeer ondervindt van de werkzaamheden bestaat uit een versmalling van de rijbaan van de Haagweg en de Geestbrugweg ter hoogte van de kruising. Deze versmalling is nodig om het werkgebied af te schermen. Deze werkzaamheden duren tot medio juni. Dan begint HTM met het vervangen van een deel van de tramrails op de Geestbrugweg. Tegelijkertijd voorziet de gemeente Rijswijk de Geestbrugweg van een nieuwe laag asfalt. Bovendien verandert de gemeente in die periode de inrichting van de Geestbrugweg tussen de Cromvlietkade en de Penninglaan. Al dit werk duurt ongeveer een maand, tot half juli. In deze periode worden de verkeersregelinstallaties op de kruisingen Penninglaan/Geestbrugweg en Cromvlietkade/Geestbrugweg geheel vervangen.

Het is noodzakelijk dat voor deze werkzaamheden de Geestbrugweg voor al het verkeer wordt afgesloten. Alleen het openbaar vervoer en de hulpdiensten (brandweer, politie en ambulances) kunnen hier dan nog komen. Ter plekke geldt een parkeerverbod.

.

Toch geen bussen over Rembrandtkade
Omleidingroute openbaar vervoer aangepast

De speciale omleidingroute voor hulpdiensten en openbaar vervoer over de Rembrandtkade in Rijswijk zal niet door de bussen van HTM (lijn 23) en Connexxion (lijn 39) worden gebruikt. De omleiding is noodzakelijk aangezien op een deel van de Lindelaan tijdelijk eenrichtingsverkeer is ingesteld in verband met werkzaamheden aan de weg.

De gemeente heeft de omleiding over de Rembrandtkade mede mogelijk gemaakt om het aantal tijdelijk op te heffen halteplaatsen te beperken. Testritten over de Rembrandtkade hebben echter uitgewezen dat de bussen te veel vertraging opliepen. De busmaatschappijen hebben daarom besloten om de bussen in de richting van de Haagweg nu om te leiden via de Burgemeester Elsenlaan, de Sir W. Churchilllaan en de route onder de Hoornbrug door naar de Haagweg.

De nieuwe route heeft tot gevolg dat er tijdelijk twee zogenoemde hulphaltes bijkomen. Deze bevinden zich op de Burgemeester Elsenlaan (nabij de kruising met de Generaal Spoorlaan) en op de Sir Winston Churchilllaan ter hoogte van de Rembrandtkade. Uiteraard vervallen er tijdens de werkzaamheden op de Lindelaan een aantal halteplaatsen (alleen voor de bussen in de richting van de Haagweg). Het gaat om drie haltes, te weten: Hendrik Ravesteijnplein, Paulus Potterlaan en Esdoornstraat.

De hulpdiensten zullen wel gebruik blijven maken van de omleidingroute over de Rembrandtkade.

.

Gratis compost verkrijgbaar
Zaterdag 13 april 2002

Net als voorgaande jaren kunnen inwoners van Rijswijk ook dit jaar weer -zo lang de voorraad strekt- gratis compost afhalen. Op zaterdag 13 april a.s. wordt met medewerking van composteringsbedrijf 'de Leeuwenakker' uit Bergschenhoek de inwoners van Rijswijk de gelegenheid geboden om geheel gratis compost af te halen. Vanaf 10.00 tot uiterlijk 16.00 uur is men van harte welkom aan de Industriekade (nabij Steenplaetsbrug in de Plaspoelpolder) om zakken en bakken te vullen. Die moet men overigens wel zelf meebrengen. Het reinigingsbedrijf AVALEX zorgt voor schepmateriaal, maar het is handig en sneller als de inwoners zelf ook een spade meenemen. Dit compost is gemaakt uit het GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval) dat onder andere afkomstig is uit Rijswijk.

Milieubewust product
Sinds jaar en dag wordt in de gehele gemeente Rijswijk het huishoudelijk afval gescheiden in onder meer GFT-(groente-, fruit- en tuin) en restafval. Papier, chemisch afval en glas (ook kleurgescheiden) worden natuurlijk ook al jaren apart ingezameld.

Nu het gescheiden aanbieden van huisvuil voor een ieder gewoon is, willen we toch even in herinnering brengen waar het Rijswijkse GFT-afval wordt verwerkt. Even buiten Bergschenhoek tussen de kassen en weilanden ligt het composteringsbedrijf 'de Leeuwenakker'. Hier wordt het Rijswijkse GFT-afval en het GFT-afval uit de regio verwerkt tot compost. Jaarlijks gooien de Rijswijkers ruim 2500 ton GFT-afval weg. In de Leeuwenakker wordt hiervan compost gemaakt, dat bijzonder geschikt is voor gebruik in de land- en tuinbouw, maar ook voor gebruik in de voor- en achtertuin.

.

Deel Steenvoordelaan wordt afgesloten voor verkeer

Op dinsdag 2 april wordt de Steenvoordelaan tussen de Sir Winston Churchilllaan en de Prins Willem Alexander Promenade - Henri ter Hallsingel voor al het gemotoriseerde verkeer afgesloten. Dat is een week eerder dan was aangekondigd.

De afsluiting duurt tot woensdag 1 mei. Dan gaat de Steenvoordelaan weer open voor verkeer in twee richtingen. In deze periode worden de rijbanen bestraat en geasfalteerd.

Automobilisten die in de Louis Bouwmeesterstraat, Buziaulaan, Willem Royaardsstraat of de Cornelis Ruysstraat moeten zijn, kunnen daar via het Wethouder Hillenaarplantsoen komen.

De bussen 18, 23 en 130 worden voor beide richtingen omgeleid.

Het kan gebeuren dat de aannemer door onvoorziene omstandigheden of door slecht weer van deze planning moet afwijken. Wanneer het werk veel vertraging oploopt, worden de omwonenden daar over geïnformeerd.

.

Bouwaanvraag

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat de volgende bouwaanvraag is ontvangen:

* het renoveren van een dakopbouw en twee kozijnen te: Verhagen Metmanstraat 106; ingediend: 14-02-2002;

.

Bouwvergunningen en meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 4 april 2001 voor een ieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende bouwvergunningen ter inzage liggen:

* het oprichten van een woning voor minder redzame personen aan de van Vredenburchweg/Huis te Landelaan, verleend en verzonden: 27 maart 2002

* het plaatsen van een zwembad aan de Fresiadreef 12, verleend en verzonden: 27 maart 2002

* het intern veranderen van een woning aan de Caan van Necklaan 39 + 41, verleend en verzonden: 27 maart 2002

Tevens zijn volgende meldingen geacepteerd :

* het oprichten van een schuur aan de Leeuwendaallaan 116, verleend en verzonden: 27 maart 2002

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Asfalteren rotonde Prinses Marijkesingel

Nu de werkzaamheden voor de rioolleiding van het Hoogheemraadschap van Delfland op de Schaapweg nagenoeg gereed zijn, zal de rotonde ter hoogte van de Prinses Marijkesingel in de oorspronkelijke staat worden hersteld.
Ten gevolge van de werkzaamheden zal de rotonde voor alle verkeer met uitzondering van fietsers worden afgesloten.

Het verkeer zal worden omgeleid over de Prinses Beatrixlaan, Generaal Spoorlaan, Schaapweg, Sammersweg en Tomatenlaan(Den Haag). De bus zal worden omgeleid over de Sir Winston Churchilllaan, maar de huidige eindhalte - nabij de kruising Schaapweg-Sir Winston Churchilllaan - blijft in gebruik.

De afsluiting is ingegaan op maandag 8 april en duurt naar verwachting tot begin mei.

.

Asfalteren rotonde nabij De Schilp

Op vrijdagavond 12 april a.s. zal de rotonde op de Schaapweg ter hoogte van sporthal "De Schilp" van een toplaag asfalt worden voorzien.

Ten gevolge van de werkzaamheden zal de Schaapweg voor alle verkeer worden afgesloten tussen de John F. Kennedylaan en de kruising van de Schaapweg met de Generaal Spoorlaan. Het verkeer en de bus zullen worden omgeleid over de Van Vredenburchweg en de Prinses Beatrixlaan. De afsluiting op 12 april geldt vanaf 19.00 uur tot de volgende ochtend 06.00 uur.
Op deze avond is het parkeerterrein voor sportcentrum "De Schilp" per auto niet bereikbaar.

.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.