Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 4-04-2002 Persbericht district Kerkrade (JK - 14.45 uur) Donderdag 4 april 2002

Kerkrade; manipulatie met elektriciteitsmeters

Aanleiding
Omdat bij het ontmantelen van hennepplantages de politie Limburg Zuid steeds vaker geconfronteerd wordt met gemanipuleerde elektriciteitsaansluitingen, wordt sinds ongeveer vier jaar samengewerkt met inspecteurs van het energiebedrijf Essent. Zij assisteren de politie bij het veilig omgaan met illegale stroomafname en stellen vast of en op welke wijze gemanipuleerd is. Op deze manier zijn binnen de politiedistricten Heerlen-Kerkrade-Maastricht- en Sittard de afgelopen vier jaar meer dan driehonderd gemanipuleerde meters aangetroffen. De schade die Essent daarbij geleden heeft, wordt in de miljoenen euro`s geschat.

Aanhouding
Tijdens de politieonderzoeken ontstonden tegen een 57-jarige man uit Landgraaf steeds meer verdenkingen dat hij betrokken was bij een groot deel van de manipulaties. De politie Kerkrade startte daarom met een uit acht leden tellend team een onderzoek tegen de verdachte. Dat leidde er toe dat de man op 20 maart op heterdaad kon worden aangehouden nadat hij kort daarvoor een elektriciteitsmeter in een woning in Sittard had gemanipuleerd.
In die woning trof de politie overigens nog een in werking zijnde hennepplantage aan waarvoor tegen de bewoner proces-verbaal werd opgemaakt.
De verdachte, die wordt verdacht van oplichting, zit inmiddels in voorlopige hechtenis.

Verder onderzoek
In verband met deze zaak heeft de politie inmiddels twee vrouwen aangehouden. Ze worden verdacht van heling (delen in de opbrengst van wat door een misdrijf verkregen is) en zijn inmiddels na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld. Ook zijn op een aantal plaatsen in Sittard, Kerkrade en Heerlen onderzoeken verricht. In alle gevallen werden gemanipuleerde elektriciteitsmeters en hennepplantages aangetroffen. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake diefstal, oplichting en overtreding van de Opiumwet.
Tenslotte werden vanmorgen, 4 april, in aanwezigheid van de rechter-commissaris en de officier van justitie op nog diverse plaatsen in Heerlen, Hoensbroek, Voerendaal, Vaesrade en Doenrade onderzoeken verricht. Daarbij werden ruim negentig politiemensen ingezet.
Op al deze plaatsen werden een of meerdere hennepplantages aangetroffen en in beslag genomen. Enkele plantages waren ondergebracht in ondergegraven zeecontainers. Ook hier werden gemanipuleerde elektriciteitsaansluitingen aangetroffen. Er wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake diefstal, oplichting en overtreding van de Opiumwet.

In verband met deze zaak worden verdere aanhoudingen niet uitgesloten.

Algemene opmerking
Dat manipulatie met elektriciteitsaansluitingen gevaarlijk kan zijn, bewijzen de ongeveer dertig branden van afgelopen jaren waarbij het sterke vermoeden bestaat dat die te wijten zijn aan kortsluiting (overbelasting van de elektriciteitskabels).
Bij deze branden ontstond vaker gemeen gevaar voor personen en/of goederen. Te denken valt aan de brand in een hennepplantage in Landgraaf in de nacht van 25 december 2001. Eén woning brandde toen helemaal uit terwijl vier aangrenzende woningen grote brand- rook- en waterschade opliepen.
Diverse bewoners wisten toen nog maar net op tijd hun woningen te verlaten.

---

N.B.:
Dit persbericht is op verzoek van Justitie Maastricht verzonden door het Bureau Communicatie van het politiedistrict Kerkrade. (tel: 045-4002055)

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de persofficier van Justitie in Maastricht.
(tel: 043-3465553 of 06-51262361)