---

Ministerie van Defensie



---

Karzai en McColl bij de overdracht van de Afghaanse Nationale Garde

Bataljon Afghaanse Nationale Garde officieel overgedragen

04-04-2002

Na zes weken training is gisteren (3 april) het eerste Bataljon Afghaanse Nationale Garde (afgekort: 1 BANG) officieel overgedragen aan de interimregering van Afghanistan. In aanwezigheid van premier Karzai en de Britse generaal-majoor John McColl, commandant van de ISAF-veiligheidsmacht, liet het bataljon zijn kunnen zien. Aan de opleiding van het bataljon hebben ook Nederlandse ISAF-militairen bijgedragen.

Van twee kanten kwamen de soldaten over het terrein aangemarcheerd. Na de begroeting van premier Karzai, demonstreerden de soldaten wat ze in zes weken tijd geleerd hebben: exercitie, crowd & riot control, bergen van voertuigen en gevechtsacties.

Voor de Nederlanders is de gevechtsactie van het verkenningspeloton het hoogtepunt. Dit peloton van dertig mannen is door Nederlandse commando's en verkenners opgeleid. Snel en agressief wordt de oefenvijand overmeesterd, gevangengenomen en afgevoerd. Dit gaat gepaard met veel losse flodders en rookgranaten.

De internationale pers was in grote getale aanwezig om verslag te doen. Een cameraman van Reuters is onder de indruk: Theyve come a long way. En inderdaad, toen zes weken geleden de officiële eerste trainingsdag aan de pers gepresenteerd werd, was dit een onwennige samengeraapte groep. Nu staat er een bataljon van 600 soldaten.

Na de demonstraties wordt de Afghaanse vlag gehesen en speelt een Afghaans militair orkest het volkslied. Premier Karzai inspecteert de troepen en hiermee is de overdracht van het bataljon een feit. Op 6 april beginnen zij met hun eerste taak: het beveiligen van het presidentiële paleis. (foto's: KL-voorlichting ISAF)

Premier Karzai inspecteert de Afghaanse Nationale Garde