Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
20

Directie:
voorlichting

04-04-2002

Status:
informatie

Vernieuwing openbare bibliotheken

Openbare bibliotheken moeten meer vraaggericht gaan opereren. Investeringen in ict-beleid en deskundigheidsbevordering van de medewerkers zijn daarvoor noodzakelijk. De bibliotheken moeten uitgroeien tot een belangrijk intermediair tussen overheid en burger, bijvoorbeeld op het gebied van participatie van nieuwkomers in de samenleving, bevordering van sociale cohesie in de buurt en als toegangspoort tot overheidsinformatie. Intensievere samenwerking tussen de bibliotheekbranche, de drie verantwoordelijke bestuurslagen (gemeente, provincie en rijk) en lokale sociale, culturele en educatieve instellingen is daarvoor van groot belang. Dat schrijft staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur aan de Tweede Kamer in zijn beleidsbrief Bibliotheken in beweging. Van der Ploeg onderstreept met zijn brief het grote maatschappelijke belang van de openbare bibliotheken als laagdrempelige en betrouwbare informatiebron. Vorig jaar april concludeerde de stuurgroep herstructurering openbaar bibliotheekwerk (stuurgroep Meijer) in haar rapport "Open poort tot kennis" dat de bibliotheken voor een ingrijpende organisatieomslag staan. De kernfuncties - selecteren, ontsluiten en presenteren van informatie, educatie en cultuur - moeten worden gemoderniseerd, aangevuld en effectiever ingezet. De gemeenten, provincies en rijksoverheid hebben hun gezamenlijke ambities voor de bibliotheek van de toekomst eind vorig jaar vastgelegd in een convenant. Een aparte stuurgroep bibliotheken gaat zich de komende vier jaar met de implementatie van de vernieuwingen bezighouden.

Van der Ploeg heeft in 2001 extra geld beschikbaar gesteld voor de bibliotheken. Provincies en gemeenten krijgen tot en met 2004 jaarlijks 5,5 miljoen euro voor de professionalisering van bibliotheken in kleinere gemeenten. In het kader van de cultuurnota 2001-2004 heeft de branchevereniging NBNLC structureel ruim 5 miljoen euro gekregen, waarvan een half miljoen euro voor de implementatie van de adviezen van de stuurgroep Meijer. Daarnaast zijn de afgelopen jaren in het kader van de te maken omslag door de rijksoverheid voor een totaal bedrag van 13,5 miljoen euro diverse incidentele impulsen en pilotprojecten gefinancierd.

Op woensdag 10 april aanstaande vindt in Amersfoort een landelijke manifestatie over de bibliotheekvernieuwing plaats. Staatssecretaris Van der Ploeg opent de manifestatie


Zie ook:
Brief aan de Tweede Kamer
Beleidsbrief
Bijlage beleidsbrief

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl