Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 4 april 2002

Conflict Israël-Palestina: EU mist kans op sterkere politieke rol


De Groenen zijn teleurgesteld over de uitkomst van de speciale vergadering van de Europese ministers van buitenlandse zaken gisteren in Luxemburg. Gezien de bijzonder ernstige escalatie van het conflict tussen Israëli's en Palestijnen was een sterker politiek signaal nodig, niet alleen ten aanzien van de bij het conflict betrokken partijen, maar ook ten aanzien van de Verenigde Staten. We betreuren dat enkele landen een krachtiger Europees standpunt tegenhouden. Wij sluiten ons in die zin aan bij de uitspraken van de ministers Michel en Flahaut over de Europese ministerraad. Wij steunen de initiatieven en verklaringen van de Belgische minister Michel de voorbije dagen. Het gebrek aan consensus binnen de EU in dit dossier wordt steeds meer een politiek probleem. Als de minister in dat verband verdere stappen wil zetten, dan heeft hij onze steun. Als het dossier binnen de Unie geblokkeerd blijft, moet België zelf een aantal stappen zetten.

Wat het conflict zelf betreft, herhalen we onze standpunten. De logica van het geweld kan niet tot een oplossing leiden. Enkele een rechtvaardige politieke regeling, die leidt tot een leefbare Palestijnse staat, kan tot een duurzame vrede leiden. De Israëlische bevolking heeft recht op veiligheid, maar het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat het beleid van premier Sharon enkel tot meer onveiligheid heeft geleid. Dit conflict kan niet militair opgelost worden. Israël moet zich terugtrekken uit de bezette gebieden (in uitvoering van de recente resolutie van de Veiligheidsraad), en onmiddellijk politieke onderhandelingen beginnen, zonder bijkomende voorwaarden. Wij veroordelen tegelijk de moordende aanslagen op onschuldige Israëlische burgers. Dit soort daden kan nooit goedgekeurd worden. Maar de huidige escalatie van het conflict bewijst opnieuw dat enkel een politieke regeling, steunend op de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, kan voorkomen dat nog meer Palestijnen voor hun legitiem verzet tegen de bezetting enkel nog hun toevlucht zullen zoeken in gruwelijk geweld. Dringende maatregelen zijn nodig om een nog verder gaande escalatie te stoppen. De botte reactie van de Israëlische overheid op de EU-initiatieven versterkt die stelling alleen maar. De Groenen zijn al langer voorstander van vormen van Europese en andere sancties tegen de Israëlische overheid. Zo hebben we al eerder gepleit voor het opschorten van de associatieakkoorden tussen EU en Israël. We staan ook positief tegenover initiatieven die momenteel door enkele Vlaamse NGO's ontwikkeld worden. Naast dit alles vinden we ook dat het idee van een internationale vredesmacht die het geweld kan stoppen grondig moet onderzocht worden.

Tenslotte doen we een oproep aan alle overheden in eigen land om de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen in ons land open te houden. Wij veroordelen met klem alle aanslagen of vormen van vandalisme tegen onder meer synagogen of winkels. Mensen hebben het recht hun mening ook op straat te uiten, maar elke vorm van escalatie moet ook in eigen land vermeden worden.

Michiel Maertens, senator
Jan Mertens, adjunct politiek secretaris (i.o.v. Jos Geysels)
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com). Version: 6.0.338 / Virus Database: 189 - Release Date: 14/03/2002