Ingezonden persbericht


Den Haag, 4 april 2002
SBS 040402.016

Elektronische toegang bij Nederlandse Belastingdienst:

Siemens bouwt smartcard toepassing voor beveiligde toegang gebouwen Belastingdienst

De Nederlandse Belastingdienst heeft Siemens Business Services (SBS) opdracht gegeven een smartcard oplossing te installeren voor de beveiligde toegang tot zijn vestigingen. De Belastingsdienst zal binnenkort 70.000 elektronische identificatiepasjes uitdelen aan medewerkers en bezoekers van circa 260 locaties. Met de kaart wordt niet alleen de beveiligde toegang tot de vestigingen van de belastingdienst verbeterd; indien nodig biedt de kaart ook andere mogelijkheden zoals toegang tot PC's en elektronische betaling. De opdracht heeft een waarde van 1,3 miljoen euro. De positie van Siemens Business Services als belangrijkste leverancier van IT-diensten voor overheden in West-Europa wordt met deze interessante opdracht opnieuw bevestigd.

In het kader van deze opdracht van de Nederlandse Belastingdienst zal Siemens Business Services (SBS) de toepassing voor smartcards installeren en tevens het beheer van de kaarten verzorgen. Hiertoe levert SBS 70.000 smartcards en een beheerserver. De benodigde software is afkomstig van Bell ID. SBS zal ook 45 fotostudio's opzetten, verspreid over heel Nederland, waar de identificatiepasjes decentraal worden uitgegeven en waar ook de gebruikersgegevens in het centrale systeem worden ingevoerd. Het SBS Customer Interaction Center in Nederland gaat de fotostudio's voorzien van optimale technische ondersteuning.

Met deze oplossing zijn de vestigingen van de Nederlandse Belastingdienst beter beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang. Voor de kaartbezitter is toegang tot de gebouwen echter eenvoudiger, want met de chipkaart is zogenoemde "contactloze toegang" mogelijk. Men hoeft de kaart niet in een lezer in te voeren, maar slechts op een afstand van circa 15 cm langs de lezer te bewegen. De kaarten zijn hiervoor voorzien van een speciale chip. De beheerkosten zijn laag, omdat de kaarten centraal op één locatie worden beheerd. De oplossing kan indien nodig worden uitgebreid met andere functies, bijvoorbeeld voor toegang tot PC's of voor elektronische betaling in onder meer kantines.

Met deze opdracht onderstreept SBS haar positie als belangrijkste leverancier van IT-diensten voor de West-Europese overheidssector. Dit is tevens bevestigd door een studie door Gartner Dataquest, die is gepubliceerd in maart 2002.

Siemens Business Services

Siemens Business Services (SBS) is één van de toonaangevende ICT-service- en solutionproviders op het gebied van electronic en mobile business en aanbieder van geïntegreerde spraak- en datanetwerken voor bedrijven. Met haar uitgebreide know-how, specifieke sectorkennis en aanbod van IP (Internet Protocol) gebaseerde convergentieoplossingen biedt SBS diensten en oplossingen aan uit één hand - van consulting en transformatie van bedrijfsprocessen tot systeemintegratie en het volledig of gedeeltelijk beheren van ICT infrastructuren. Daarnaast begeleidt SBS met op maat gemaakte opleidingsprogramma's en trainingen organisatorische veranderingsprocessen.

SBS werkt nauw samen met andere Siemens-divisies en afdelingen binnen het 'Information and Communications Business Segment' (I and C). Hierdoor profiteren alle klanten van Siemens van de in de organisatie aanwezige expertise. Dankzij deze bundeling van kennis, ervaring en uitgebreide portfolio is Siemens hét one-stop-shopping ICT adres bij uitstek.

In het boekjaar 2001 (30 september), behaalde SBS een omzet van EUR 6,0 miljard. SBS heeft wereldwijd 36.000 employees in dienst.

Voor meer informatie zie http://www.sbs.siemens.com

Informatie voor de redacties:
Siemens Nederland Persvoorlichting: André van Schoonderwoerd den Bezemer Tel: 070 - 333 2272 mobiel: 06 - 53 407 417 fax: 070 - 333 23 68 e-mail: andre.schoonderwoerd@siemens.nl
Voor overige persberichten zie ook: www.siemens.nl/persinfo