Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 4 april 2002

Pvda wil opheldering over vervuiling maas en rijn

De Tweede-Kamerfractie van de PvdA zal nog vandaag de minister van VROM opheldering vragen over het bericht dat de giflast in het drinkwater toeneemt. De drinkwatervoorziening in het westen van Nederland zou volgens diverse berichten worden bedreigd door vervuiling van de Rijn en Maas met bestrijdingsmiddelen vanuit Frankrijk en Duitsland. De bestrijdingsmiddelen zijn afkomstig uit de landbouw en uit onkruidbestrijding.

PvdA-woordvoerder Jaap Jelle Feenstra zal minister Pronk per direct vragen om opheldering. Feenstra: "In Nederland is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in

10 jaar gehalveerd en het overgebleven middelenpakket gesaneerd. Het kan niet zo zijn dat vervolgens onze buurlanden ons drinkwater vervuilen".

Feenstra zal de minister tevens vragen deze vervuiling aan te pakken, hetzij via Europa dan wel in rechtstreekse contacten met onze buurlanden. De drinkwatervoorziening wordt gedragen door publieke bedrijven met een zeer hoog verantwoordelijkheidsbesef. Feenstra gaat er stellig van uit dat de drinkwatersector dusdanig met inlaten, buffervoorraden en zuivering omgaat dat de gestelde waterkwaliteitsnormen voor de volksgezondheid nooit zullen worden overschreden. Om alle ongerustheid bij de consument weg te nemen vraagt de PvdA-woordvoerder de minister dat expliciet te bevestigen.



Partij van de Arbeid