Kema NV / Stichting TNO Keurwerk

KEMA

Elektriciteitsvraag in 2025 verviervoudigd

Hoe houden we het licht aan?

Op donderdag 4 april ontving minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma uit handen van de algemeen directeur van KEMA, Pier Nabuurs het eerste exemplaar van de Electricity Technology Roadmap; Technologie voor een duurzame samenleving.

KEMA's Electricity Technology Roadmap vertelt wat de Nederlandse elektriciteitsvoorziening nodig heeft om de transitie te maken van een productie-economie naar een energetisch efficiënte en duurzame kenniseconomie. In die nieuwe economie zal de vraag naar elektriciteit verviervoudigen. De Roadmap vertaalt de visies in doelen en innovatieve technologieën om die doelen te bereiken. Waar dus kansen liggen voor ondernemend Nederland. Kernwoorden zijn modernisering, verhoging van productiviteit en efficiency, oplossing van milieuproblemen en een mondiale duurzame samenleving. Kerndoel: op korte én lange termijn een rendabele en duurzame energie-infrastructuur en kenniseconomie met behoud van welvaart en welzijn.

'Een huzarenstukje', noemde minister Jorritsma de Roadmap. 'Een onmisbaar gereedschap op het terrein van energie en innovatie.' Jorritsma gaf ook aan dat de overheid wat haar betreft niet de regie in handen heeft. 'Het bedrijfsleven bepaalt de richting. De overheid moet zorgen voor de juiste infrastructuur. Een kennisinfrastructuur waar innovatie groeit en bloeit, een kennismarkt waar vraag en aanbod elkaar treffen, waar nieuwe ideeën geboren worden. Dat vraagt een gezamenlijke inspanning van de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstituten en bedrijven.' De minister heeft de totstandkoming van de Roadmap - samen met elektriciteitnetbeheerder TenneT - financieel ondersteund. 'Deze Roadmap past namelijk naadloos in het energiebeleid, zoals dat onlangs nog is verwoord in het nieuwe energierapport en de Energie Onderzoek Strategie.'

Nederland heeft een van de meest betrouwbare
elektriciteitsinfrastructuren ter wereld. Maar hoe houden we dat zo? Hoe ziet de Nederlandse energievoorziening er in 2010 uit? En in 2025? Wordt fossiele energie vervangen door duurzame? Aan welke technologieën is straks behoefte om voldoende elektriciteit bij bedrijven en huishoudens te krijgen? KEMA ontwikkelde de Electricity Technology Roadmap voor deze vragen. Meer dan honderd betrokkenen uit de industrie, energiebedrijven, universiteiten en belangengroepen hebben hieraan meegewerkt.

Meer informatie over de Electricity Technology Roadmap is te vinden op www.kema.nl/roadmap.

04 apr 02 15:07