Nationaal Dubo Centrum

donderdag 4 april 2002

Stimulans voor FSC-hout

Hoewel 75% van de Nederlanders belang hecht aan duurzaam gewonnen hout, weet slechts 1% spontaan het FSC-keurmerk te noemen. Reden voor het WNF om een flinke actie te beginnen.

Met de grootscheepse campagne 'Spaar het woud, koop FSC-hout' wil het WNF (Wereld Natuur Fonds) in samenwerking met ongeveer 30 bedrijven, die zo'n 1500 winkels vertegenwoordigen, de naamsbekendheid van en de vraag naar FSC-hout vergroten. Het streven is dat aan het eind van de campagne op 31 mei aanstaande de naamsbekendheid van het FSC-keurmerk is toegenomen tot 10%. In 2004 moet dat 20% zijn.

FSC-statistieken
De aandacht voor het FSC-keurmerk neemt toe, maar wat betekent dat nu concreet? Een overzicht van de in Nederland afgegeven Chain-of-Custody certificaten (FSC-certificaten voor bedrijven), bosbeheer certificaten en het aantal hectare gecertificeerd bos per 18 februari en 8 maart 2002 geeft het volgende beeld:


* Chain-of-Custody certificaten: 121(5,6%)

* Bosbeheer certificaten: 10 (2,5%)

* FSC-gecertificeerd bos: 69.808 ha (0,26%)
Het percentage geeft het aandeel op wereldschaal aan; het Nederlandse bosareaal maakt iets minder dan 0,01% van het wereldbosareaal uit.

Certificeren
Bedrijven die een FSC-certificaat willen, kunnen onder andere bij Skal International terecht. Dit is één van de in Nederland gevestigde actieve certificeerders. Skal International (certificeerder van ondermeer biologische levensmiddelen) bestaat sinds 1 januari 2002 en is voortgekomen uit de Stichting Skal. Het certificaat is een jaar geldig. Bedrijven worden minimaal één keer per jaar geïnspecteerd. Blijkt het FSC-hout niet meer traceerbaar, dan wordt het certificaat ingetrokken.