Gemeente Breda

04-04-2002

Nieuwe toekomstvisie Landgoederenzone Haagse Beemden

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de nieuwe toekomstvisie voor de landgoederen Haagse Beemden. Deze is tot stand gekomen in overleg met belanghebbenden. Doel van de visie is om bij alle betrokkenen duidelijkheid te scheppen over de toekomstmogelijkheden van het gebied. Daarbij wil het college ontwikkelingen stimuleren om de landschappelijke, culturele en ecologische waarden te versterken. Het college wil de regie hiervoor in eigen hand nemen.

De toekomstvisie geeft de gewenste ontwikkeling van de landgoederenzone aan voor de komende twintig jaar. Het college wil het landelijk beeld van de landgoederenzone behouden. Ook wil het college mogelijkheden voor recreatief medegebruik verruimen, de landschappelijke en ecologische kwaliteit versterken, vandalisme tegengaan en waar mogelijk een actieve rol van de huidige agrariërs bij beheer en gebruik van de landgoederenzone bevorderen.

Hiervoor wil het college in dit gebied de regie gaan voeren door aangepaste pachtcontracten met agrariërs af te sluiten, het bestemmingsplan op onderdelen aan te passen, gronden aan te kopen, inrichtingsmaatregelen te treffen en een beheerplan op te stellen.

Inmiddels zijn de kortlopende pachtcontracten opgezegd. In samenspraak met tuinders is een verdeling bepaald van de hierbij vrijkomende gronden en zijn meer langdurige pachtcontracten afgesloten. Bedrijven zijn nu voor 10 tot 20 jaar verzekerd van een ononderbroken bedrijfsvoering. Als tegenprestatie dragen deze bedrijven bij aan beheer van natuur en landschap in dit gebied.
Daarnaast wil het college de mogelijkheid onderzoeken de huidige bestemming van het zuidelijke deel, namelijk landbouw, te veranderen in natuur.

Tot voor kort had de gemeente ongeveer 100 hectare in bezit. Inmiddels is voor nog eens 18 hectare grond verworven waarvoor het college 1,2 miljoen euro beschikbaar wil stellen. Met het te verwachten nieuwe totaal van 118 hectare wordt de gemeente eigenaar van bijna de helft van de landgoederenzone.

Naast de aankoop van gronden stelt het college voor het landschap verder te versterken door het laanbeplantingen, waterpartijen en eenvoudige wandelpaden aan te leggen. Dit moet gebeuren met behulp van inrichtingsplannen die in samenspraak met belanghebbenden worden opgesteld.
Om de gewenste (natuur)doelen voor dit gebied te bereiken of te handhaven wordt een beheerplan opgesteld. Hiermee kan aan agrariërs, bewoners en toekomstige beheerders inzicht worden gegeven in de voor dit gebied gewenste beheermaatregelen. Momenteel wordt onderzocht of er een zorgboerderij voor gehandicapten kan komen. Als die er komt ontstaan extra mogelijkheden voor een goed beheer van de landgoederenzone.

Breda, 4 april 2002