Gemeente Breda

04-04-2002

Extra controle van terrassen in de binnenstad

Het komende terrasseizoen wordt er door de gemeente extra gecontroleerd op de naleving van de terrasvergunning bij horecaondernemers in de binnenstad. Als de regels niet worden nageleefd dan wordt de ondernemer eerst mondeling gevraagd zich aan de regels te gaan houden. Als dat niet werkt krijgt hij hooguit twee schriftelijke waarschuwingen en dan kan de gemeente een dwangsom gaan opleggen. Dit extra toezicht wordt ingezet om tegemoet te komen aan de behoeften die zijn uitgesproken door bewoners, ondernemers en andere gebruikers (waaronder marktkooplieden).

Terrasvergunningen
Horecaondernemers hebben op grond van de Buitenruimteverordening een terrasvergunning nodig. Bij het verlenen van deze vergunning worden het ondernemersbelang maar ook de belangen van andere gebruikers van de openbare ruimte tegen elkaar afgewogen. In de bijlage van de vergunning staan de voorschriften waaraan het terras dient te voldoen. Zo wordt een gezellige maar leefbare en bruikbare binnenstad gecreëerd.
De afgelopen jaren is er in de binnenstad slechts visueel gecontroleerd op de naleving van deze voorschriften. In het belang van alle gebruikers van de binnenstad wordt er nu extra tijd en geld vrijgemaakt om het toezicht en de handhaving te kunnen intensiveren. Deze intensivering start in 2002 maar zal in ook de jaren daarna merkbaar zijn.

Intensievere controles
Horecaondernemers krijgen te maken met extra controles. Tot 1 april zijn er visuele controles uitgevoerd en kregen de ondernemers adviezen en aanwijzingen om aan de voorschriften te kunnen voldoen. Vanaf 1 april moeten alle horecaondernemers over een geldige terrasvergunning beschikken. Vanaf dat moment wordt er ook intensiever gecontroleerd en gehandhaafd.

Het college van burgemeester en wethouders stelt in haar brief richting de horecaondernemers dat zij ervan uitgaat geen gebruik te hoeven maken van haar handhavende bevoegdheden. Zij doen hiermee een beroep op de medewerking van de horeca om er voor te zorgen dat Breda haar gezellige binnenstad kan behouden.

Breda, 4 april 2002