Correspondentieadres: Gemeente Dantumadeel, t.a.v. dhr. F. Solle, Postbus 22, 9104 ZG Damwoude.

Tel: 0511-426188 e-mail: fsolle@dantumadeel.nl.

Door middel van deze 2e nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over ontwikkelingen binnen het breedtesportproject `Geef me de 5'.

De samenwerkende gemeenten en lokale organisaties ontplooien initiatieven om het sportaanbod duurzaam te verbeteren, het liefst in samenhang met andere maatschappelijke sectoren. Breedtesport is dan ook gericht op:

a)
Versterking van de lokale sportinfrastructuur.

b)
Integrale benadering, met sport als middel voor lokale, maatschappelijke en sociale problemen.

c)
Het leggen van dwarsverbanden met andere beleidsterreinen (onderwijs, welzijn, e.d.).

Er wordt gewerkt met een Begeleidingscommissie die het gehele project aanstuurt. Daarnaast zijn drie projectteams actief: Verenigingsondersteuning, Onderwijs en Sport, en Doelgroepen.

Startactiviteit

Op woensdag 27 februari jl. was de Startactiviteit van het project in sporthal De Boppeslach in Damwoude. Ruim 150 leerlingen van basisscholen uit de regio hebben deelgenomen aan een turnclinic georganiseerd door studenten van het CIOS in Heerenveen.

Van de deelnemende scholen werd het werkstuk van de openbare basisschool Professor Casimir uit Kollum beloond met een complete mini-hockeyset.

In de pauze is het samenwerkingscontract van de vijf gemeenten en SPORT fryslân getekend.

Consulent

Met ingang van 1 februari jl. is er een sportconsulent aangesteld. Zijn werkzaamheden bestonden de eerste weken uit het in kaart brengen van de gehele situatie in de vijf gemeenten en het oriënteren op ondersteuningsmogelijkheden.

Tijdens het `rondje langs de velden' is met de sportambtenaren van de vijf gemeenten een inventarisatie van mogelijkheden en knelpunten gemaakt. Bovendien worden de bijeenkomsten van de drie projectgroepen bijgewoond om zicht te krijgen op doelen en activiteiten. Maar het succes van het project zal voor een groot deel bepaald worden door de deelnemers, zoals scholen en verenigingen. De slogan is daarbij: "Samen weten wij meer."

Even voorstellen: de sportconsulent

Jaap Adema, wonende in Stiens, getrouwd en natuurlijk groot sportliefhebber. Sinds 1 februari jl. ben ik werkzaam als sportconsulent bij het breedtesportproject `Geef me de 5'. Ik zou een werkplek in sporthal De Boppeslach in Damwoude krijgen, maar wegens omstandigheden zit ik in het gemeentehuis te Damwoude. Het geeft praktisch (in verband met overleg) wat meer mogelijkheden.

Voor dagelijkse contacten ben ik bereikbaar op telefoonnummer 0511- 426422 en via e-mail op jadema@dantumadeel.nl

Het is de bedoeling dat ik actief word in de ondersteuning van de drie projecten. Allemaal om de sport in de breedste zin uit te dragen en te stimuleren, want sport is niet alleen leuk, het is ook van groot maatschappelijk belang. Het is gezond voor lichaam en geest, zorgt voor sociale contacten en helpt problemen voorkomen.

Verenigingsondersteuning

Om gericht verenigingen te kunnen helpen, is het belangrijk dat vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. De vraag wordt uiteraard bepaald door de verenigingen. Voor het bieden van oplossingen kunnen bestaande overlegstructuren gebruikt worden, maar indien nodig worden daarvoor speciale activiteiten ontplooid. De rol van de sportconsulent is daarbij vooral inventariseren, luisteren, coördineren, adviseren en bemiddelen. Maar ook wordt nuttige informatie verzameld waarmee iedere vereniging zijn voordeel kan doen.

Thema-avond

De projectgroep Verenigingsondersteuning komt dit voorjaar nog met een thema-avond voor alle sportverenigingen in het gebied. In de enquête voor de projectaanvraag is aangegeven dat het verloop van jeugdleden een groot probleem is. In samen-werking met SPORT fryslân wordt daarom voor de verenigingen een thema-avond gehouden met het onderwerp `Het behoud van jeugdleden'. Dit onderwerp heeft nog vele andere aspecten die zeker besproken zullen worden. Vanwege de te verwachten opkomst wordt deze avond op drie verschillende avonden en plaatsen gehouden. Verenigingen ontvangen bij deze nieuwsbrief een bijlage met aanmeldingsformulier.

Skateclinic

Het eerste project van de vijf samenwerkende gemeenten was de realisering van de skeelerbaan in Zwaagwesteinde. Op 29 mei 2002 is de officiële opening en daarom worden er vanuit het breedtesportproject op 14 mei en 3 juni a.s. onder schooltijd skateclinics gehouden, waarvoor basisscholen zich kunnen aanmelden met leerlingen uit groep 8. In een bijlage voor de basisscholen staat nadere informatie en een aangifteformulier.

Doelgroepen

Er zijn in de regio reeds diverse groepen die zich bezighouden met al dan niet aangepast bewegen voor doelgroepen, zoals ouderen, 55+, gehandicapten, enz. Er draaien ook al enige projecten die eenvoudig door anderen over te nemen zijn, zoals het GALM-project in Dongeradeel (bewegen voor ouderen). Informatie daarover kunt u krijgen bij de sportconsulent.

Wat heb ik verder aan de sportconsulent?

De sportconsulent is actief in het gehele werkgebied van het project. Alle verenigingen, scholen, doelgroepen en anders betrokkenen kunnen bij hem terecht voor:


·
hulp bij alle vragen;


·
voorlichting over bepaalde thema's;


·
het organiseren van overleg van verenigingen;


·
ondersteuning bij projecten.

Maar hij is er ook voor hulp bij onderwerpen als:


·
het ontwikkelen van beleidsplannen;


·
vrijwilligersbeleid;


·
jeugdsportbeleid;


·
accommodatiebeleid;


·
fondsenwerving;


·
het betrekken van ouders bij de vereniging;


·
deskundigheidsbevordering.

Misverstand

"Door al die cursussen, projecten en activiteiten zijn wij nóg meer tijd kwijt aan het bestuurswerk", hoort men vaak.

De ervaring leert dat dat eerst wel het geval is, maar dat het op termijn juist tijd oplevert. Het zoeken om kader kost vaak meer tijd dan wanneer je ze zelf opleidt. Een bekend Engels spreekwoord vertelt ons: "Wie nooit tijd heeft, weet er niet mee om te gaan." Daarom wijzen wij graag op alle mogelijkheden om het besturen gemakkelijker te maken. Zoals met deskundigheidscursussen.

Gelezen voor u

In heel veel sportbladen worden interessante onderwerpen behandeld. Wij willen dezelfde informatie niet nog een keer geven, maar wij geven een opsomming van onderwerpen waarvan de informatie ook te verkrijgen is bij de sportconsulent:


·
de eco-kit (besparingen in energiegebruik);


·
de ekotaks (terugbetaling van energieheffing);


·
de vis-kit (werven en behouden van vrijwilligers);


·
btw voor kantines (en vrijstellingen hiervoor);


·
alle wetten en regelingen (meer dan 30) waar verenigingen mee te maken hebben of krijgen.

Succes

Vanuit het project kan heel veel hulp geboden worden. Betreft het een algemeen probleem dan kunnen wij een cursus of een thema-avond organiseren. Betreft het een probleem van één vereniging of organisatie dan krijgt dat zeker ook aandacht. Schroom niet om in alle gevallen het probleem aan te kaarten bij de sportconsulent. Hij is ervoor. Hij weet ook de wegen om aan oplossingen te komen.

Aan de hand van de enquêtes, de thema-avonden en de individuele vragen worden ook de plannen voor de komende tijd gemaakt. Uw reacties bepalen voor een groot deel dus het succes.

BELANGRIJKE DATA

14 mei: skateclinics basisscholen

21 mei: thema-avond `Jeugdbeleid' in Kollum

29 mei: opening skeelerbaan

29 mei: thema-avond `Jeugdbeleid' in Damwoude

3 juni: skateclinics basisscholen

10 juni: thema-avond `Jeugdbeleid' in Burgum

SPORTCONSULENT

Van maandag tot en met donderdag te bereiken op (0511) 426422

Bezoekersadres: Gemeentehuis Damwoude

e-mail jadema@dantumadeel.nl