NEBAS

Tweedaags sportevenement: een primeur

Tweedaags sportevenement: een primeur voor sporters met een verstandelijke beperking.

Na de geslaagde Paralympische Winterspelen in Salt Lake City voor mensen met een lichamelijke beperking, vinden op 1 en 2 juni a.s. voor sporters met een verstandelijke beperking de Nationale Special Olympics 2002 plaats in Deventer. Voor het eerst een tweedaags evenement.

Special Olympics Nederland organiseert sportevenementen voor mensen met een verstandelijke beperking op hun eigen niveau en maakt deel uit van Special Olympics Incorporated, een wereldwijde organisatie die in 146 landen actief is.
Deelname aan Special Olympics wedstrijden betekent dat iedereen op zijn/haar eigen prestatieniveau kan meedoen en winnen, onder de slogan 'meedoen is belangrijker dan winnen'.
Door Special Olympics kunnen meer mensen met een verstandelijke beperking profiteren van sport en ervaren hoeveel plezier deelname aan sportwedstrijden kan geven. Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de vele enthousiaste vrijwilligers. De activiteiten van Special Olympics vinden het gehele jaar door plaats door middel van wedstrijden op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau.

De Nationale Special Olympics vindt één keer in de twee jaar plaats en zal dit jaar voor het eerst twee dagen in beslag nemen. Er hebben zich 750 sporters met een verstandelijke beperking aangemeld. Daarnaast zullen 250 vrijwilligers en officials het evenement begeleiden. Tijdens de openingsceremonie zal de Special Olympics eed gezamenlijk worden uitgesproken én het Olympisch vuur wordt ontstoken, binnengebracht door Torch Run Nederland, een initiatief van de Nederlands politie om Special Olympics te ondersteunen.
Sporters gaan de strijd met elkaar aan in de volgende takken van sport: atletiek, gymnastiek, judo, paardrijden, tafeltennis, voetbal en zwemmen. Daarnaast zal als demonstratiesport skaten worden opgenomen.

Bunnik, april 2002

Noot voor de redactie: