---

Brieven aan de Kamer
---

Informele bijeenkomst van de EU-defensieministers

03-04-2002

De ministers van Defensie van de Europese Unie (EU) kwamen op 22 en 23 maart j.l. bijeen voor een informele vergadering in Zaragoza. Terrorismebestrijding en EVDB, de versterking van de militaire capaciteiten en de EU-Navo-regeling vormden de gespreksonderwerpen.

Terrorismebestrijding en EVDB Tijdens de lunch werd van gedachten gewisseld over terrorismebestrijding. De Spaanse minister van Defensie Trillo Figueroa stelde voor om EVDB-aspecten op te laten nemen in de anti-terrorismeverklaring tijdens de Europese Raad in Sevilla. Onderwerpen als uitbreiding van de samenwerking tussen de inlichtingendiensten en bestrijding van massavernietigingswapens zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen.

Versterking militaire capaciteiten Vrijwel alle ministers wezen op de noodzaak om concrete voortgang te boeken bij de versterking van de Europese militaire capaciteiten. Het European Action Plan en de werkzaamheden in de Action Panels staan daarbij centraal. De inspanningen van de diverse lidstaten in deze panels om te zoeken naar mogelijkheden lopende materieelprojecten en initiatieven (beter) te coördineren, zullen binnen afzienbare termijn tot resultaten moeten leiden. Zowel Hoge Vertegenwoordiger Solana als de Secretaris-Generaal van de Navo Robertson, stelden dat verhoging van de doelmatigheid alleen onvoldoende zal blijken te zijn en dat extra financiële middelen beschikbaar zullen moeten komen. Ik heb eveneens de wenselijkheid van concrete voortgang onderstreept. Verder heb ik voorgesteld om regelmatig een single progress report over capaciteitsversterking uit te brengen met daarin onder andere de laatste stand van zaken van de tijdens de laatste Capabilities Improvement Conference uitgegeven Improvement Chart. Tevens heb ik gepleit voor participatie van derde landen in de panels.

Een aantal ministers stelden een mogelijke tegenstelling tussen de noodzaak tot extra uitgaven voor defensie enerzijds en de door het Stabiliteitspact vereiste begrotingsdiscipline anderzijds aan de orde. Het Spaanse voorzitterschap overweegt de oprichting van een werkgroep terzake.

EU-Navo-regeling De ministers hebben de verklaring van de Europese Raad in Barcelona dat de EU in beginsel bereid is om de leiding van operatie Fox van de Navo over te nemen, verwelkomd. Diverse bewindslieden onderstreepten de noodzaak om over Berlijn-plus zo spoedig mogelijk overeenstemming te bereiken, mede tegen de achtergrond van een mogelijk EU-geleide missie in Macedonië. Ook ik heb gewezen op het belang van Berlijn-plus : de beschikbaarheid van Navo-middelen en capaciteiten is in geval van een EU-geleide missie in Macedonië onontbeerlijk. Het Spaanse voorzitterschap verklaarde zich, op basis van de besluiten van de Europese Raad van Barcelona, de komende tijd te zullen blijven inzetten voor de totstandkoming van de EU-Navo-regeling.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Mr. F.H.G. de Grave

Nieuws Ministerie van Defensie