ChristenUnie


Windmolens onder de grond Donderdag 4 April 2002 - 15:46

ChristenUnie vraagt overheid duurzame energietechniek te bevorderen

Door electriciteit op te wekken met gasexpansieturbines kan in Nederland een evengrote reductie van CO2 -emissies worden behaald als met een windpark, zoals tot kort geleden was gepland bij de Afsluitdijk. Deze techniek is vergelijkbaar met die van windturbines. Leen Van Dijke: In zekere zin kunnen we een windmolenpark onder de grond realiseren, maar dan zonder alle landschappelijke bezwaren en dode vogels.
Aangezien het gaat om emissievrije opwekking van electriciteit, is hier bovendien sprake van een vorm van duurzame energie. De ChristenUnie is daarom van mening dat energieopwekking uit gasexpansie moet worden vrijgesteld van de Regulerende Energiebelasting. Van Dijke heeft samen met Van der Berg (SGP) hierover vragen gesteld aan het kabinet en pleit voor een nader onderzoek.

Met aandrijving van gasexpansieturbines, door middel van het gebruik van drukverschillen in aardgasleidingen, kan op duurzame wijze electriciteit worden opgewekt. Op een aantal plaatsen in Nederland wordt deze techniek al ruim 10 jaar met succes gebruikt. Het energiepotentieel is groot en wordt geschat op 150 MegaWatt; daarmee kan een stad met 250.000 inwoners van energie worden voorzien.

Bovendien is electriciteit uit gasexpansie goed voor het milieu: er kan 0,3 à 0,4 Mton CO2 worden gereduceerd. Van Dijke: Op dit moment moet de Nederlandse overheid tot 2010 nog 7 Mton reductie realiseren. Met grootschalige toepassing van gasexpansie kan hiervan dus zon 6% worden gerealiseerd. Dat zal het komende kabinet hard nodig hebben, omdat de effecten van het klimaatbeleid nog erg onzeker zijn.

Dat de belangstelling tot nu toe gering is, wijt Leen van Dijke aan de liberalisering van de energiesector. Het is op dit moment gewoonweg niet rendabel om schone stroom te produceren. Als alle andere vormen van duurzame energie worden vrijgesteld van de energiebelasting, waarom gasexpansie dan niet?

---