Kabinet van de President van de republiek Suriname


Nieuws / Actueel

Anna Frank

Toespraak van de president van de republiek suriname, z.e. runaldo ronald venetiaan
ter gelegenheid van de opening van de anne frank tentoonstelling, op zaterdag 6 april 2002.

Meneer de Voorzitter en overige bestuursleden van de Stichting Surinaams Museum, Mw. Drs. Musaph-Andriessse en Mw. Drs. Acton van de Anne Frank Stichting,
Mw. Mcleod-Ferrier, Dames en Heren,

Een jonge bloem bloeit
In de bedompte beslotenheid
Van een zolder
Met de geur van de frisheid
Van de Jeugd
Gevoed door levenssappen
Die zij dankbaar wist te putten
Uit haar eigen hoop en haar geloof
In het leven van de mens.
Wist te putten ook uit de toewijding
En moed van de mannen en vrouwen
Die haar op die zolderkamer
Voorzagen van dekking
Tegen de klauwen van de moordmachine
Van het efficiente nazi-apparaat
Uit het buurland, haar vaderland
En de verraders en collaborateurs
Uit de eigen buurt.

Als President van de Republiek Suriname en als persoon verwelkom ik de tentoonstelling "ANNE FRANK, EEN GESCHIEDENIS VOOR VANDAAG" in Suriname.

Ik nodig jong en oud uit om de tentoonstelling te bezoeken en kennis te nemen van deze geschiedenis. Zij is een waarschuwing aan onze generaties en een aanmoediging om ervoor zorg te dragen dat ons land altijd een veilige
plaats zal zijn voor het leven van iedere mens die zich binnen onze grenzen bevindt;
dat hier geen Anne, Margot, Otto of Edith Frank, maar ook geen kind van eigen bodem, zich ooit zo bedreigd zal moeten gevoelen dat het een schuilplaats opzoeken moet, geen kind en geen volwassene. Dit land is voor velen een veilige haven geweest, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laat de tentoonstelling ertoe bijdragen dat dit klimaat van veiligheid altijd zal mogen heersen in ons land. Sommigen hebben misschien besloten om hier niet te zijn vanavond, gezien het verraad waarmee de dappere strijd van Anne Frank beantwoord wordt, vandaag in onze tijd, in het Midden Oosten, waar partijen niet voldoende weten op te geven om vrede tot stand te brengen; verraad ook in de hele rest van de wereld die niet bereid blijkt om die vrede af te dwingen.
Ik ben aanwezig, en ik neem aan ook U, om geen verraad te plegen aan de strijd van Anne Frank.

Een jonge bloem heeft gebloeid in de bedompte beslotenheid van een zolder. Haar erfenis heeft zij ons nagelaten. Laten wij die openen en eruit putten, voor onszelf en voor onze medemens. Met deze woorden verklaar ik de tentoonstelling "ANNE FRANK, EEN GESCHIEDENIS VOOR VANDAAG" en de tentoonstelling "MET OPEN ARMEN", geopend.


---